През март банките в Русия са купили най-голямо количество щатски долари от кризата през 2014 г., пише РБК, цитирайки данни от централната банка.

През третия месец на годината банките в страната са обменили и придобили почти $5 млрд, както и още €1 млрд.

През първите две седмици на месеца рублата поевтиня с над 20%, падайки до най-ниското си ниво спрямо щатския долар от януари 2016 г. насам, като достигна 80,8 за долар. Спадът дойде заради срив на цените на петрола, когато Русия се изтегли от пакта със Саудитска Арабия и останалата част от петролния картел.

Обемът купени долари през март е почти 10 пъти по-висок, спрямо февруари. Рекордът бе регистриран през декември 2014 г. - $10,2 млрд. за месец. Тогава централната банка повиши драматично лихвите от 10% на 17% в опит да спре рязкото обезценяване на валутата, която загуби почти половината от стойността си в рамките на четири месеца.

Банките отчетоха ръст на търсенето на чужди валути от руски клиенти през март, когато рублата започна да поевтинява. Домакинствата и бизнеса в Русия са добре запознати с волатилността на рублата и множеството случаи, в които тя рязко се обезценяваше - през 2014, 2008 и 1998 г., както и след колапса на СССР.

Въпреки опасенията, този път руската валута се оказа по-стабилна, спрямо предходни кризи. От началото на годината тя поевтиня с 14%, при 45% спад на цената на петрола.

8% спад на икономиката

Икономиката на Русия може да се свие с над 8% през второто тримесечие на 2020 г., заяви гуверньорът Елвира Набиулина. И доъплни, че Русия може да намали основната си лихва със 100 базисни пункта през юни. Очаква се инфлация между 3,8% и 4,8%.

Притеснения сред бизнеса

Междувременно, скорошно изследване сред руския бизнес показва, че две трети от предприемачите оценяват песимистично ситуацията. Проучването е направено през февруари-март на 2020 г. от бизнесомбудсмана на Русия.

Запитаните казват, че държавата трябва да намали данъчната тежест и бюрокрацията, за да помогне на бизнеса.