Русия ще започне да купува чуждестранна валута още този месец и това ще е първият, в който Москва попълва валутните си резерви след началото на инвазията в Украйна. Руската федерация ще изкупува по $200 милиона в китайски юани всеки месец, пише Bloomberg.

Юанът е една от малкото ключови валути, достъпни за Русия, след като западните санкции отрязаха страната от световната финансова система, деноминирана в щатски долари

Русия спря да купува чуждестранна валута в края на януари 2022 година, малко преди да нападне Украйна, заради нестабилността на пазара. След началото на войната Кремъл стана обект на мащабни западни санкции и преустанови програмата си за валутни интервенции.

Икономиката на Русия е изправена пред невиждан от 1998-а недостиг на работници. Причината не е само очевидната

Икономиката на Русия е изправена пред невиждан от 1998-а недостиг на работници. Причината не е само очевидната

Кои сектори са на-засегнати?

До юни миналата година подкрепената от САЩ глобална работна група блокира активи руската централна банка на стойност над $300 милиарда.

През януари 2023 година Русия отново възобнови програмата си за валутни интервенции, започвайки с юана.

Предстоящата покупка на китайската валута ще отбележи обрат в продажбите на юани от резервите на Русия, което досега страната правеше за покриване на бюджетния си дефицит. През първото тримесечие на 2023 година той достига $29 милиарда.

Енергиен гигант

Русия успя бързо да пренасочи износа на петрол към алтернативни пазари като Китай и Индия.

Двете азиатски държави са изкупували толкова много руски суров петрол, че износът на страната по море през първото тримесечие е надхвърлил нивата от същия период на миналата година, показват данни на анализаторската компания Kpler.

И все пак, през април Международната агенция по енергетика (МАЕ) съобщи, че приходите на Москва са намалели с около 43% спрямо миналата година.

Доларът вече не е най-търгуваната валута в Русия - китайският юан я измести

Американската валута вече не е най-търгуваната в Русия - ето коя я измести

Кремъл и руските компании да пренасочват външнотърговските си транзакции в тази валута