Китайският юан измести щатския долар като най-търгуваната валута в Русия, една година след началото на войната в Украйна, което доведе до редица западни санкции срещу Москва. За първи пъюанът надмина долара по месечен обем на търговия, съобщава Bloomberg.

За сравнение, преди войната обемът на търговия с юана на руския пазар беше незначителен.

Преминаването идва, след като допълнителните санкции тази година засегнаха малкото банки в Русия, които запазиха възможността да извършват трансгранични преводи в долари и други валути на държави, наречени "недружелюбни" от Кремъл.

Китай се договори за търговия в юани с Бразилия

Китай се договори за търговия в юани с 6-тата по население страна в света

Създава се и клирингова къща

Raiffeisen Bank International, чийто руски клон остава един от основните канали за международни плащания в Руската федерация, беше сред кредиторите, които бяха подложени на засилен натиск от европейските и американските власти.

Русия задълбочи връзките си с Китай, след като инвазията през февруари 2022 година доведе до прекъсване на отношенията със Запада. През март китайският президент Си Дзинпин направи първото си посещение в Москва след преизбирането си и обеща на Кремъл разширяване на сътрудничеството в областта на търговията, инвестициите, веригите за доставки, мега проектите, енергетиката и високите технологии.

Широките санкции, насочени към финансовата система на Русия, принудиха Кремъл и руските компании да пренасочат външнотърговските си транзакции от долари и евро към валути на страни, които са отказали да се присъединят към каквито и да е ограничения.

Министерството на финансите преобразува пазарните си операции в юани вместо в долари по-рано тази година и разработи нова структура за Суверенния фонд, който да държи 60% от активите си в юани.

Банката на Русия редовно призовава компаниите и гражданите да преместят активите си в рубли или "приятелски" валути, за да избегнат риска от блокиране или замразяване.

Русия пуска цифрова рубла - какво означава това

Русия пуска цифрова рубла - какво означава това

Разплащанията с нея ще са по-сигурни, твърдят експерти