От 1 април правителството на Русия започвя да тества на практика т.нар. цифровата рубла. Към нея ще бъдат свързани всички руски банки, като операциите ще минават през Централната банка на страната. Как ще работи цифровата рубла като платежно средство, е научила РИА Новости.

Прототипът на платформата за цифрова рубла е бил готов още през декември 2021 г.Тестването с реални клиенти обаче, е решаващ етап от програмата за въвеждане на новото платежно средство, защото става въпрос за уникален електронен код (токен).

В пилотния проект ще се извършват разплащания с големи банкови организации и компании. Например, една от най-големите руски банки ВТБ, ще опита операции сред служителите си.

Какъв ще е курсът на рублата през следващите месеци

Какъв ще е курсът на рублата през следващите месеци

От 50-60 рубли за долар през лятото и есента на миналата година, сега вече курсът 75 рубли за долар

Защо e необходима цифрова рубла

Дигитализацията в икономиката на Русия продължава.

Освен това, в условията на санкции и постоянен външен натиск от Запада, Централната банка на страната е принудена да адаптира банковата система, разработвайки вътрешни платежни продукти.

С разширяването на проекта, ще се стигне до възможността за трансгранични разплащания с "приятелски" страни. "Това ще улесни взаимната търговия. Няма да има проблеми, като например с Индия, чието законодателство забранява износа на рупии от страната.

Цифровите валути ще помогнат на Русия и на други развиващи се страни да се откажат от долара", коментира Наталия Милчакова, водещ анализатор във Freedom Finance Global.

По думите й, "това е един вид застраховка на средствата ви, тъй като регулаторът веднага би блокирал евенуални съмнителни транзакции".

Друг "плюс" на цифловата валута е, че ако например съответната кредитна институция фалира или й бъде отнет лиценза, парите на вложителите се запазват.

Причината е, че дигиталният портфейл е в Централната банка, която изпълнява всички задължения към клиентите. Това означава, че цифровата рубла не може да бъде загубена - средствата при необходимост се възстановяват с помощта на уникален токен.

Идеята е, в близко бъдеще разплащанията с цифрови рубли да се разпространят и в "умните" контакти - при бизнеса, на пазара на недвижими имоти и във всякакви други области, където се извършват големи по обем разплащания.

В какви валути Русия извършва външнотърговските си разплащания

В какви валути Русия извършва външнотърговските си разплащания

Делът на долара и еврото значително пада