За деветте месеца на 2022 г. спрямо същия период на минлата година, делът на долара при разплащанията на Русия по външнотърговски сделки е намалял от 52% на 34%, докато делът на разплащанията в рубли се е увеличил от 12,3% на 32,4%. Това се казва в документ на Централната банка на Русия, наречен "Обзор на финансовата стабилност" за второто и третото тримесечие на годината.

Към края на септември делът на еврото при експортните разплащания е 19% (в края на миналата година е около 35%), а на юана - 14% (при 0,4% преди година).

Намаляването на използването на долара и еврото при външната търговия се случи "на фона на безпрецедентни санкции от страна на САЩ и ЕС", напомнят от Централната банка. Ръстът на разплащанията в китайска валута и рубли беше улеснен от "преориентирането на търговските потоци към азиатската посока и промяната във валутата на разплащанията по съществуващи договори с компании от Китай и други страни".

Основен принос за нарастването на дела на рублата има замяната на разплащанията в други валути по вече сключени договори, смята икономист от голяма инвестиционна компания. По думите му, тази замяна досета е била най-вече "само на хартия".

"Видяхме как се случиха разплащанията за природния газ, които бяха преобразувани в рубли - беше определена Газпромбанк, която служи като междинно звено при разплащанията между страните от ЕС и Русия. Страните плащаха и продължават да плащат в евро, просто преди плащането се извършва конвертиране в рубли", напомня експертът. По думите му, вторият фактор за нарастването на дела на рублата са новите търговски договори, които вече са сключват в рубли.

Кои европейски държави плащат за руския газ в рубли, кои се отказаха, кои обмислят

Кои европейски държави плащат за руския газ в рубли, кои се отказаха, кои обмислят

Има и група държави, чийто условия за плащане на синьото гориво не се промениха