Руската икономика се сблъсква с рекорден недостиг на работници, на фона на войната в Украйна, която увеличава натиска върху работната сила. Според проучване на Руската централна банка наличната работна сила е спаднала до най-ниското ниво от годината на старта на се събирането на данни - 1998 г., пише Business Insider.

Най-засегнатите сектори са производството, водоснабдяването, минното дело и транспорта. Най-малко влияние има при продажбите на автомобили, търговията на едро и услугите.

Освен очевидният има още фактора, които може да допринасят за настоящата ситуация. Населението на Русия намалява от години, а така наречената сива икономика се разрасна и надмина други големи индустрии.

Какви са пропуснатите приходи на напусналите Русия чуждестранни компании

Какви са пропуснатите приходи на напусналите Русия чуждестранни компании

Сумата до 2025 г. е огромна

Разбира се войната причини голям шок и оказа влияние върху наличието на работната сила. Армията мобилизира 300 000 войници миналата година и планира да мобилизира още стотици хиляди през 2023 г.

Междувременно близо един милион руснаци може да са напуснали страната по различни причини - да избягат от военната мобилизация или да избягат от западните санкции, които причиниха икономически затруднения в нацията, според Washington Post.

Съобщенията за свиване на работната сила идват заедно с други негативни перспективи на Русия. Икономиката на страната отслабва, на фона на войната в Украйна и може да има последици, които да я тласнат по същия път, по който премина Съветският съюз преди три десетилетия, според руския икономист и професор от Чикагския университет Константин Сонин.

По думите на съветник съветник на централната банка на Финландия Русия преживява "обратна индустриализация", заради влиянието на западните санкции и продължаващата война срещу Украйна, които хвърлят сянка върху дългосрочния икономически растеж.