Пропуснатите приходи на най-големите чуждестранни компании, които обявиха пълно изтегляне или спиране на дейността си в Русия, ще надхвърлят 500 милиарда долара до 2025 г., т.е. за 3 години, считано от началото на военните действия в Украйна. Такава оценка прави в интервю за РИА Новости управляващия партньор, ръководител на консултантската компания "Яков и партньори" (партньори на бившето руско подразделение на McKinsey) Яков Сергиенко.

Редица чуждестранни компании, включително европейски, американски и японски, не продължиха да работят (или обявиха че ще го направят) в Русия след 24 февруари 2022 г.

Henkel продаде бизнеса си в Русия

Henkel продаде бизнеса си в Русия

Каква е сумата по сделката на германската компания

Те неохотно съобщават за загубите си или пропуснатите ползи, но много от тях отразяват това във финансовите си отчети като загуби, разходи и щети от продажба или "замразяване" на дейности в Руската федерация, или спиране на доставките за руския пазар.

"Важно е да се знае, че повече от 80% от чуждестранните компании в Руската федерация всъщност още не са се отказали активите си в страната. Сумата като цяло от пропуснатите приходи на най-големите компании, които са обявили пълното си оттегляне или спиране на дейността в Русия, по наши оценки, ще надхвърли 500 милиарда долара до 2025 г.", казва Сергиенко.

Френската CMA CGM продаде бизнеса си в Русия за 1 евро

Третата по големина в света компания за превоз на товари продаде бизнеса си в Русия за 1 евро

Нейният собственик е един от най-богатите милиардери в света

Говорейки за загубите на чуждестранния бизнес до момента, той отбелязва, че трябва да се отчете фактът, че много от компаниите все още не са подали отчетите за дейността си през миналата година и/ или за първото тримесечие. Освен това, "тяхната отчетност в Русия понякога е непълна и се различава по методология от руската".

"Въз основа на това, което компаниите досега са заявили като финансови отчети, оценяваме техните загуби на 80-100 милиарда долара", посочва Сергиенко.

Колко големи компании напуснаха Русия тази година, от кои сектори, кои са най-известните

Колко големи компании напуснаха Русия тази година, от кои сектори, кои са най-известните

Турски и други компании обаче са с планове за навлизане в Русия