Третата по големина в света транспортна и логистична компания за превоз на товари, френската CMA CGM Group, продаде своя дял от 50% от руския контейнерен оператор "Логопер", според данните на Единния държавен регистър на юридическите лица в Русия, съобщи РБК. Така, от 12 април бившият топ мениджър на руските железници Александър Кахидзе, който доскоро притежаваше другата половина от компанията, вече е собственик на 100% от "Логопер".

"Сделката беше сключена на цена от 1 евро, но с опция за възможност за завръщане на партньора в бизнеса в бъдеще", коментира Кахидзе пред РБК. По думите му, CMA CGM има "безценен принос" за развитието на руския "Логопер". Благодарение на широката география на корабните маршрути на френската компания, контейнерното оборудване на флота и офиси в различни страни, руският оператор "Логопер" е успял да установи сътрудничество с нови клиенти и да им предложи нови услуги за организиране на международен транспорт.

Maersk продаде своите активи в Русия

Maersk продаде своите активи в Русия

Логистичните съоръжения са в Санкт Петербург и Новоросийск

При настоящите условия (на санкции) групата CMA CGM не би могла да получи значителна сума за дела си в "Логопер", смята Михаил Бурмистров, генералният директор на INFOLine-Анализатори. По думите му, сделката за 1 евро е цената за възможността за бързо излизане от руските актив. "Общо взето други опции така или иначе почти няма - сега е изключително трудно да се организира подобен вид сделка на реална цена, предвид последните решения на правителствената комисия (цената трябва да бъде поне 50% по-ниска от пазарната цена, въвеждат се по-строги изисквания за вноски в бюджета и др.), обяснява анализаторът.

Общият капацитет на флота на френската CMA CGM, по данни на Alphaliner, е повече от 3,4 милиона контейнера при 20-футов еквивалентна (twenty-foot equivalent unit, TEU). През 2022 г. приходите на CMA CGM Group са общо $74,5 млрд., а нетната печалба - $24,9 млрд. Компанията се контролира от семейството на родения в Ливан корабен магнат Жак Сааде (който почина през 2018 г.).

Неговият син Родолф Сааде, председател на Борда на директорите и генерален директор на CMA CGM Group, с приблизително състояние от 9,8 милиарда долара, е сред 200-те най-богати милиардери в света, според Forbes.

CMA CGM стана собственик на 50% от "Логопер" през февруари 2018 г. През 2022 г. руската компания транспортира над 120 000 TEU. Приходите на "Логопер" за миналата година се удвоиха спрямо предходната, до 15 милиарда рубли (около 250 млн. долара).

Maersk инвестира 480 милиона евро за строеж на модерен контейнерен терминал в Хърватия

Най-голямата компания за контейнерни превози инвестира 480 милиона евро в строеж на терминал в Хърватия

Откриването на терминала е планирано за второто тримесечие на 2025 г.