Русия ще блокира достъпа до уебсайтове, търгуващи с криптовалути като Bitcoin. Според първия заместник-управител на руската централна банка Сергей Швецов виртуалните валути са "съмнителни".

"Не можем да стоим настрана. Не можем да дадем директен и лесен достъп до такива съмнителни инструменти на инвеститорите на дребно", каза Швецов, визирайки домакинствата.

"Смятаме, че за нашите граждани, за бизнеса, използването на такива криптовалути като инвестиционен обект води до неоправдано високи рискове", добави той, цитиран от Reuters.

Руските финансови органи поначало третират всякакъв вид пари, издадени от недържавни институции, като незаконни, твърдейки, че могат да бъдат използвани за изпиране на пари.

Китай започна да затваря борсите за Bitcoin

Китай започна да затваря борсите за Bitcoin

Първи спират платформите за търговия в Пекин и Шанхай

Именно затова властите заявиха по-рано тази година, че искат да регулират използването на криптовалути от руски граждани и компании.

Говорейки на конференция за дериватите на финансовите пазари, Швецов каза, че централната банка вижда нарастващ интерес към криптовалутите поради високата възвращаемост от изкупуването на такива инструменти.

Той предупреди обаче, че виртуалните валути постепенно се трансформират в високодоходни активи, вместо да бъдат средство за плащане.

Bitcoin, най-известната виртуална валута, която се появи в средата на 2010 г., последно се търгуваше на около 4807 долара, при първоначална цена от по-малко от 1 долар.