Китай изпълни плановете си и започна да затваря борсите за Bitcoin в страната, започвайки с платформите за търговия в ключови градове.

На всички борси в Пекин и Шанхай бе наредено да представят планове за прекратяване на операциите си до 20 септември. Това действие следва решението на Китайската централна банка да забрани първоначалното предлагане на монети.

Най-голямата борса BTCC заяви, че ще прекрати търговията в края на месеца.

Китайските власти решиха да забранят цифровите валути като част от план за намаляване на финансовите рискове на страната.

Уебсайт, създаден от китайската централна банка, предупреди, че криптовалутите "се използват все повече като инструмент за престъпни дейности като пране на пари, трафик на наркотици, контрабанда и незаконно набиране на средства".

Китай забранява търговията на криптовалути от края на септември

Китай забранява търговията на криптовалути от края на септември

Централната банка е изпратила уведомление

Строги инструкции

Китайските регулатори наредиха на всички борси на криптовалути в Пекин да спрат да регистрират нови потребители до полунощ местно време на 15 септември и да обявят публично датата на закриването си.

От тях се изисква да изпратят на регулаторите подробен "безрисков" план за това как смятат да напуснат пазара преди 18:30 часа местно време в сряда, 20 септември.

Борсите са задължени да представят на местните власти DVD-та, съдържащи всички потребителски данни за търговия и съхранение.

Акционерите, администраторите, изпълнителните директори и основният финансов и технически персонал на борсите също трябва да останат в Пекин по време на спирането и напълно да сътрудничат на властите.

Bitcoin продължава пропадането, вече е с $1200 надолу

Bitcoin продължава пропадането, вече е с $1200 надолу

Регулаторни репресии плашат инвеститорите

Проява на предпазливост

"Китай затваря борсите по основателни причини - мисля, че е правилно да са предпазливи в този момент", каза пред BBC Пол Армстронг, технологичен експерт и автор на книгата "Разрушителни технологии".

"Bitcoin е нерегулирана и много волатилна валута, която се търгува без посредник", припомни Армстронг.

Все пак той не смята, че това ще бъде краят на Bitcoin в Китай. "Те го спират засега, но това не означава, че след 6 месеца няма да създадат нови правила за Bitcoin, както направиха Япония и Австралия", посочи експертът.

"Всички останали държави имат дигитални валути и вземат важни решения за тях, така че няма смисъл Китай да се отказва от тях", добави Армстронг.

Забраната на властите може да принуди китайските инвеститори да търсят алтернативни варианти на цифровите валути, като например преместване извън страната и създаване на борси или мини за Bitcoin в други региони.