Bitcoin пропадна под 4000 долара в сряда след негативни коментари на големи бизнес лидери и заплахата от регулаторни репресии, които обезпокоиха инвеститорите.

Дигиталната валута падна до 3907 долара, преди да се върне до 4050 долара, но после отново потъна, въртейки се около 3800 долара и продължава да пропада.

В най-ниската си точка от днешния ден, виртуалната валута е с 1200 долара по-надолу от най-високата стойност от 5013.91 долара, регистрирана на 2 септември.

Спадът в стойността на криптовалутата е повече от 10%, а общата й пазарна капитализация на падна с над 18 млрд. долара през последните 11 дни. На 2 септември тя достигна рекордните 82.28 млрд. долара на 2 септември до малко над 63 млрд. долара в сряда, показват данните на Coinmarketcap.

Инвеститорите са изнервени през последните дни, след информациите, че китайските власти се опитват да затворят няколко платформи, на които се търгува bitcoin.

Появиха се информации, че те се опитват да забранят проекти, които искат да наберат пари чрез криптовалути. Т.нар. първоначални монетни предлагания са истински хит през последните месеци.

Но не само китайските регулатори държат под око bitcoin. Индийската централна банка заяви, че гледа на криптовалутите като законно платежно средство. Изпълнителният директор на банката Сударшан Сен заяви, че институцията "не се чувства комфортно" с нефинансовите криптовалути, съобщи Reuters.

Бизнес лидерите също се отчетоха с негативни коментари за виртуалното разплащателно средство. Изпълнителният директор на JP Morgan Chase Джейми Даймън дори я нарече "измама" и предрече нейния крах.

Bitcoin е измама и ще има лош край, твърди шефът на най-голямата банка в САЩ

Bitcoin е измама и ще има лош край, твърди шефът на най-голямата банка в САЩ

Джейми Даймън не вярва на криптовалутата