Според съдебно дело от 31 март тази година правителството на САЩ е продало на 14 март 9,861,17 BTC за $215.7 милиона. Продадената криптовалута е била част от 51,351 токена, които определяния като "мистериозен хакер" Джеймс Жонг е придобил незаконно от дарк уеб пазара Silk Road и които са били конфискувани от властите, съобщават американските медии.

Американското правителство е платило $215,738 за такси за транзакцията и придоби нетни приходи в размер на $215.52 милиона. След датата на произнасяне на присъдата на Жонг останалите 40,000 BTC ще бъде ликвидиран на четири партиди по-късно тази година.

Дотогава обаче няма да бъдат извършвани допълнителни продажби.

Биткойн и финансов хаос: цената на криптовалутата надхвърли $28 000 за първи път от миналия юни

Биткойн и финансов хаос: цената на криптовалутата надхвърли $28 000 за първи път от миналия юни

Добри новини за най-голямата криптовалута

На 8 март правителството прехвърли 49,000 биткойн токена, изпращайки 9,861 в Coinbase, а останалите - на два нови адреса, което породи опасения за засилен натиск върху продажбите на Биткойн. Въпреки това цената на BTC се повиши до над $29,000 на 29 март, реализирайки ръст от около 22% през последните 30 дни.

В края на миналата година Жонг се призна за виновен за хакването на биткойни на тойност $3.36 милиарда още през 2012 година от незаконния маркетплейс Silk Road.

Според американските власти тази кражба е втората най-голяма по размери в историята на страната. 

Снимка 611548

Източник: EPA/БГНЕС

По време на разследването стана ясно, че хакерът е успял да открадне биткойните от Silk Road, възползвайки се от уязвимост в системата за разплащане на сайта. През септември 2012 година той създава няколко акаунта в маркетплейса в тъмната мрежа и депозира малко количество биткойни в своите дигитални портфейли. След това открива начин да тегли доста по-големи суми толкова бързо, че да не провокира подозрение.

Silk Road беше първият маркетплейс в тъмната мрежа. Той оперираше в периода от 2011-а до 2013 година. Използваше се от дилъри на дрога и други криминални лица, за да доставят огромни количества наркотици и други незаконни стоки и услуги.

Тъмната мрежа е част от интернет, до която може да получите достъп, само ако използвате специализиран софтуер.

Ето защо Бъфет не харесва биткойна

Ето защо Бъфет не харесва биткойна

...