Големият бюджетен дефицит на Шотландия се е свил през последната финансова година до най-ниското си ниво от 2012 г. насам, но остава далеч по-голям от този на Обединеното кралство, показват данните на шотландското правителство, цитирани от Reuters.

Нетният фискален дефицит на Шотландия се е свил до 13.4 млрд. паунда през данъчната 2017/18 г. от 14.5 млрд. паунда през предходната година, подпомогнат от по-силните приходи от нефт и природен газ в Северно море.

Като процент от брутния вътрешен продукт (БВП), дефицитът спадна до 7.9% от 8.9% - най-ниското ниво от 2011/12 г. Той все още е много по-висок от този в Обединеното кралство като цяло, където нетният размер на заемите в публичния сектор е 1.9% за 2017/18 г.

Шотландия вдига данъците на богатите, но и заплатите на държавните служители

Тази държава вдига данъците на богатите, но и заплатите на държавните служители

Властите в Единбург правят точно обратното на тези в Лондон

Премиерът Никола Стърджън описа Brexit като "реална и настояща опасност" за Шотландия и британската икономика. За разлика от управляващите в Лондон, Стърджън приема идеята за провеждането на втори референдум за членството в ЕС - кауза, подкрепяна от все повече хора, които са против Brexit.

Предвид мнозинството гласоподаватели в Шотландия, които подкрепиха оставането в ЕС още на първия референдум през 2016 г., премиерът заяви, че въпросът за шотландците сега е дали трябва да продължат да бъдат част от британската позиция за Brexit.

Здравето на шотландската икономика, докато Великобритания се подготвя да напусне Европейския съюз през март 2019 г., е ключов въпрос, който влияе на апетита на шотландските избиратели за независимост. Проучванията на общественото мнение показват около 45% подкрепа за независимостта.

Всеки шотландец е спестил по £2000 от оставането в Обединеното кралство

Всеки шотландец е спестил по £2000 от оставането в Обединеното кралство

Отговорът се крие назад през 2014 г.

Публични разходи

Шотландия и Северна Ирландия гласуваха за оставане в ЕС, докато Англия - най-многобройна от народите в страната - и Уелс гласуваха да напуснат.

През 2014 г. шотландските гласоподаватели отхвърлиха възможността за независимост от Великобритания с 55% срещу 45%. Британският премиер Тереза Мей пък отхвърли възможността както за второ допитване за членство в ЕС, така и за нов шотландски референдум.

Стърджън защитава по-високите публични разходи в Шотландия и обвинява политиките за намаляване на дефицита, наложени от консерваторите на Мей за увеличаването на неравенството в доходите във Великобритания.

Как икономиката на Шотландия изостава на фона на Обединеното кралство?

Как икономиката на Шотландия изостава на фона на Обединеното кралство?

Растежът отслабва дори и преди гласуването за Brexit

Публичните разходи на глава от населението в Шотландия са с 1.576 лири повече от средното за Великобритания, подкрепени от данъци от други части на Острова - доказателство, че Обединеното кралство работи добре като структура, според британското правителство.

"Просто казано, Шотландия допринесе с 8% от британския данък и получи повече от девет процента от британските разходи в полза на семействата в цялата страна", заяви Дейвид Мъндел - министърът в кабинета на Мей, отговарящ за Шотландия.

Шотландия последно е имала по-малък бюджетен дефицит от Великобритания като цяло през 2010-2011 г., а приходите от петрол са в дългосрочен спад.