Депутатите от Великобритания ще проучат как страната може да се възползва от Брекзит, за да премахне регулаторните бариери за британските банки, информира Bloomberg.

Парламентарният комитет по бюджета днес ще започне проучване относно бъдещето на сектора на финансовите услуги във Великобритания, след като страната напусне Европейския съюз. Той ще разгледа какви трябва да бъдат приоритетите на правителството по отношение на банковото дело, докато правителството преговаря за бъдещи търговски взаимоотношения и дали настоящите регулаторни бариери, които се прилагат към трети страни, трябва да се запазят.

Обединеното кралство отчаяно иска да направи страната привлекателно място за правене на бизнес след развода ѝ с ЕС, тъй като Deutsche Bank и Citigroup планират да прехвърлят милиарди паунда на континента. В зависимост от това каква сделка ще постигне Великобритания с ЕС за бъдещите си търговски отношения, нейните кредитори могат да бъдат освободени от много от ограниченията, които управляват финансовия сектор на блока.

Проучването ще разгледа "дали в дългосрочен план ще бъде в интерес на Обединеното кралство да се придържа тясно към финансовите правила на ЕС или да се откаже от търговията с финансови услуги с ЕС и да търгува с други трети страни", казва председателят на комисията Ники Морган в изявление.

Докато финансовите услуги на Обединеното кралство трябва да запазят своето превъзходство след Брекзит, "в индустрията няма апетит да се правят големи промени в нашата настояща регулаторна рамка, не на последно място, защото голяма част от регламентите на ЕС бяха написани с Великобритания, която държеше химикала" казва Майлс Селич от лоби-групата TheCityUK.

Airbus е готова да напусне Острова при Brexit без сделка

Компания с 14 000 служители е готова да напусне Острова при Brexit без сделка

Производителят подкрепя индиректно и още 110 000 работни места