Airbus заяви, че ще бъде принудена да премести бъдещите си инвестиции извън Великобритания в случай на излизане на страната от Великобритания без сделка. Компанията остро разкритикува и "лудостта" на хората, които подкрепят напускането на държавата от блока и твърдят, че производителя на самолети няма също да напусне Острова, пише Bloomberg.

"Ако имаме Brexit Без сделка, в Airbus ще трябва да вземем потенциално много вредни за Великобритания решения", каза главният изпълнителен директор Том Ендърс, който е сред най-гласовитите по темата бизнесмени. "Моля ви, не слушайте подкрепящите Brexit и тяхната лудост, че винаги ще бъдем тук. Те грешат".

Коментарите, направени в необичайно видео съобщение, споделено от компанията, са най-силните от директора досега. Те повишават и натиска срещу премиера Тереза Мей,Airbus, чиято централа е във Франция, директно дава работа на 14 000 души на Острова и индикретно подкрепя още 111 000 рбаотни места. Компанията има завод във Филтън, както и в Уелс, където произвежда крилата за своите самолети.

Междувременно времето за постигане на споразумение по Brexit изтича. Ако Великобритания не може да постигне сделка през следващите девет седмици, страната ще напусне Великобритания без изяснени правила, а според властите това ще предизвика риск от рецесия и може да обезцени паунда с до 25%. През следващата седмица парламентът ще гласува серия от потенциални следващи стъпки, включително предложение, което да накара правителството да удължи срока.

Airbus продаде 65 самолета за $7.47 милиарда

Airbus продаде 65 самолета за $7.47 милиарда

Купувачът SMBC Aviation Capital е сред най-големите световни компании за лизинг на самолети

"Позор е, че след повече от две години след резултата от референдума бизнесът все още не може да планира бъдещето си", казва Ендърс. "Ако сте сигурни, че Brexit наистина е най-доброто за Великобритания, седнете заедно и осигурете прагматично споразумение за излизането".

Докато депутатите и изпълнителната власт не могат да постигнат работещ модел, множество британски финансови компании вече местят пари от Ситито - промяна, която може да се окаже необратима. Пет от най-големите банки имат намерение да прехвърлят активи на стойност €750 милиарда във Франкфурт.

Междувременно производителят на самолети трупа части в заводите във Великобритания и Германия, за да се опита да коменсира евентуално негативно въздействие от Brexit при вноса на стоки. Целта е да има части за поне месец напред.

Така, макар размерите на заводите на Airbus да не позволяват бързо напускане на Великобритания, производителят може "да бъде принуден да пренасочи бъдещите си инвестиции". "Не правете грешка да смятате, че няма множество други страни, които искат да произвеждат крилата за самолетите на Airbus", казва още Ендърс.

Великобритания е все по-объркана. Отлагането на Brexit е все по-вероятно

Великобритания е все по-объркана. Отлагането на Brexit е все по-вероятно

Британските депутати се мъчат да избегнат варианта без сделка, но не могат да се разберат каква сделка искат