Рискът от Brexit без сделка изглежда избледнява, след като призивите за отлагане на излизането на Великобритания от Европейския съюз спечелиха мощна подкрепа в Лондон и други столици на ЕС. Паундът се покачи, пише Bloomberg.

Високопоставени фигури във френското и германското правителство заявиха, че ще се съгласят на удължаване на крайния срок за Brexit, докато назрява моментът за отлагане в британския парламент.

И все пак въпросът остава токсичен за Тереза ​​Май. Британският премиер попадна в кръстосан огън между проевропейските членове на нейната Консервативна партия, които се опитват да я принудят да отложи Brexit, и твърди евроскептици, които заплашват да свалят правителството й, ако го направи.

Паундът е заплашен от "брутална разпродажба" без сделка за Brexit

Паундът е заплашен от "брутална разпродажба" без сделка за Brexit

Британската валута може да се срине с над 10%

Времето за вземане на решение изтича. Ако Великобритания не одобри сделката през следващите 9 седмици, страната ще напусне ЕС на 29 март без никакви гаранции за бъдещите търговски отношения с блока, което може да предизвика рецесия и да обезцени британския паунд с 25%.

Самата Мей показа, че не е склонна на отлагане, въпреки че не изключва удължаване на срока за оттегляне, посочен в член 50 от Договора за ЕС от Лисабон. "Не вярвам, че удължаването (на срока) на член 50 решава всички въпроси", казва британският премиер пред Камарата на общините. Парламентът все още ще трябва да реши дали иска да избере Brexit със сделка, Brexit без сделка или да няма Brexit, добавя тя.

Мей се бори с влиятелни гласове, които настояват за отлагане. Германският министър на икономиката Петер Алтмайер потвърди публично, че страната му е съгласна със забавяне на крайния срок за излизането. "Ако Великобритания се нуждае от повече време, за да изясни позицията си, няма да имам нищо против", заяви Алтмайер по време на Световния икономически форум в Давос.

Паундът поскъпна, обнадежден от катастрофалната загуба на Тереза Мей

Паундът поскъпна, обнадежден от катастрофалната загуба на Тереза Мей

Инвеститорите виждат светлина в тунела, но бизнесът е бесен след вота вчера. Накъде тръгва Великобритания?

Министърът по европейските въпроси на Франция Натали Лоазо заяви, че удължаването на крайния срок след 29 март е "осъществимо, въпреки че не е просто".

Въпросът за забавянето може да излезе извън правомощията на Мей. Следващата седмица британският парламент трябва да гласува поредица от възможности за следващите стъпки на Brexit, включително предложение за принуждаване на правителството да поиска от ЕС да разшири член 50.

Депутати от Лейбъристите и Консерваторите подготвят междупартийно споразумение, което ще даде възможност за отлагане, ако парламентът не може да подкрепи сделката на Мей. Най-малко 58 депутати от 5 партии досега са подкрепили плана. Планът почти сигурно ще успее, ако Лейбъристите го подкрепят официално.

Богатите европейци напускат "потъващия кораб" Великобритания

Богатите европейци напускат "потъващия кораб" Великобритания

Те се страхуват както от неясния Brexit, така и от възможността Джереми Корбин да дойде на власт

"Най-важното нещо, което ще се случи следващия вторник, е парламентът - ако може - да премахне ефективно варианта (за Brexit) без сделка като възможен изход и да направи това чрез едно от (предложените) изменения", казва пред iTV лидерът на Лейбъристите Джереми Корбин. Той определи предлагания план като "доста разумен".

Идеята разгневи твърдите поддръжници на Brexit в партията на Мей. Неформалният им лидер Джейкъб Рийс-Мог предложи премиерът да блокира парламента, ако планът бъде приет. Това ще доведе до падане на цялото предстоящо законодателство, включително междупартийното споразумение.

Mинистърът на търговията Лиъм Фокс - ключовa фигура в кампанията за Brexit - подкрепи възможността за отлагане, ако е необходимо повече време за сключване на сделка.

Липсата на европейски работници мъчи все повече компаниите във Великобритания

Европейските работници си тръгват от Острова. И това е все по-голям проблем за британските фирми

Икономиката се задъхва, а властите все по-трудно допускат чужденци

Главният преговарящ на ЕС за Brexit Мишел Барние предупреди британските депутати, че противопоставянето на вариант (за Brexit) без сделка не отхвърля риска този вариант да се реализира.

Докато спорещите депутати не могат да се споразумеят за модел за Brexit, много финансови компании преместват пари от Лондонското сити, което може да е необратимо. Пет от най-големите банки, които искат да обслужват континентални европейски клиенти, смятат да преместят активи за 750 млрд. евро във Франкфурт.

Холандското правителство преговаря с повече от 250 британски компании да се прехвърлят в Холандия след Brexit, предлагайки големи данъчни облекчения както за компаниите, така и за техните служители, съобщава лондонският Times.

Британските компании, които ще се сринат при Brexit без сделка

Британските компании, които ще се сринат при Brexit без сделка

Няколко сектора ще пострадат особено тежко при липса на споразумение

Франция преговаря с поне 50 компании. Президентът Макрон прие над 140 бизнес лидери на инвестиционна среща във Версай, включително шефове на компании със значително присъствие на Острова като Goldman Sachs, Google и Siemens, в опит да ги убеди да се преместят в страната.

Според британския вестник Airbus се готви да направи важно съобщение за подготовката си за Brexit през следващите дни. Миналото лято компанията предупреди, че може да се изтегли от Великобритания, ако Лондон напусне единния пазар и митническия съюз на ЕС без преходна сделка. Компанията има 14 000 служители на Острова.

Така че Тереза Мей е в доста сложна ситуация, като се налага да балансира между разделената си партия, силната опозиция и личното си желание да изведе Великобритания невредима от ЕС. Най-важните решения тепърва предстоят.