Британската валута поскъпна срещу долара и еврото, след като депутатите във Великобритания отхвърлиха сделката на Тереза Мей за Brexit със зашеметяващите 230 гласа - най-големият провал за правителството в парламента от 95 години и първото отхвърлено международно споразумение от 1864 година.

Гласуването сега разкрива редица нови възможности, включително нежеалното от никого излизане на Острова от Европейския съюз без сделка, предоговоряване на условията, както и втори референдум. Лидерът на опозицията вече заяви, че ще иска вот на недоверие срещу кабинета.

Изненадващо или не, след очакваното отхвърляне на предложението на Мей, паундът поскъпна до $1,28, изтривайки загубите от деня. Анализатори посочват, че трейдърите са очаквали подобно развитие и подчетават, че сега някои инвеститори виждат надежда за забавяване на излизането на страната от блока.

Британците трупат злато преди решаващия вот за Brexit

Британците трупат злато преди решаващия вот за Brexit

Всички очакват нов спад на паунда заради несигурността около напускането на ЕС

В САЩ и Азия инвеститорите също не се развълнуваха особено от звучния шамар, който Мей получи. Отвъд океана индексите затвориха в зелена територия след позитивни новини от технологичната индустрия. На изток печалбите бяха по-ниски, но основната тема там бяха обявените от Китай мерки за стимулиране на икономиката.

Обратно във Великобритания бизнесът изрази недоволство от ситуацията. "Вече няма думи, с които да опишем чувството на безсилие, нетърпение и растящ гняв сред бизнеса след две години и половина возене на влакче на ужасите, което явно няма да спре скоро", казва Адам Маршал, директор на Британската търговска камара, цитиран от BBC.

Междувременно някои инвеститори виждат намаляване на шанса за излизане на страната без сделка, тъй като парламентът се намеси решително, показвайки желание за повече власт над процеса. "Възможността за излизане без сделка изчезва, докато шансовете за забавяне на излизането, втори референдум или дори никакъв Brexit, се увеличиха. Последствията от тези сценарий карат паундът да поскъпва, въпреки че премиерът преживя най-лошия парламентарен резултат от век", казва Джереми Стреч от CIBC Capital Markets.

Brexit вече пълни българските летни курорти

Brexit вече пълни българските летни курорти

Сриващият се паунд ще ни донесе с 30% повече британци, сочат данни от Острова

В петък Криспин Оди, мениджър на хедж фонд и един от големите спонсори на кампанията за Brexit, заяви, че очаква излизането да бъде изоставено, както и че се позиционира за поскъпване на паунда.

Едно обяснение за ръста на паунда, въпреки очаквания резултат, е, че броят на депутатите, които гласуваха срещу сделката на Мей, се оказа далеч по-голям от очакваното. Експерти сочеха, че премиерът ще загуби вота с около 100 гласа, а не с 200.

Не бързайте обаче да купувате паундове, предупреждават експерти. "Все още смятаме, че има много рискове", казва Патрик Бенет, стратег в Conadian Imperial Bank of Commerce пред CNBC. Големите мениджъри също съветват клиентите си да не залагат на или срещу паунда, тъй като несигурността е голяма.