Великобритания се олюлява на ръба на стръмна скала. Очертаващата се загуба на премиера Тереза Мей в решаващия вот за формата на Brexit създава допълнителна несигурност в британското общество, тласкайки все по-уверено Острова към напускане на ЕС без сделка.

Междувременно британците пренебрегват паунда и се насочват към традиционно убежище за съхраняване на стойност в трудни времена: златото. Те бързат да вложат парите си в благородния метал на фона на нестабилния пазар, пише Quartz.

"Има значително увеличаване на търсенето на злато този месец и в края на миналата година, тенденция, която без съмнение до голяма степен се дължи на стресенията около Brexit последвалата нестабилност на пазара", казва отговорникът за благородните метали в Кралския монетен двор Крис Хауърд.

Паундът е заплашен от "брутална разпродажба" без сделка за Brexit

Паундът е заплашен от "брутална разпродажба" без сделка за Brexit

Британската валута може да се срине с над 10%

Продажбите на злато първо се увеличават през декември, когато Мей обяви, че ще отложи ключовото гласуване. Приблизително по същото време търговец на злато в Дъблин, съобщи за "голям скок в търсенето" от клиенти в Северна Ирландия, които очакват срив на паунда.

Merrion Vaults съобщават пред Sky News, че клиентите им в Северна Ирландия нарастват със 70% през годината, като много от тях купуват около един килограм наведнъж.

Северна Ирландия е обзета от "златна треска" преди Brexit

Северна Ирландия е обзета от "златна треска" преди Brexit

Жителите й трупат запаси от жълтия метал като щит срещу възможна криза

Приходите от продажби на Кралския монетен двор скочиха със 73% на годишна база през януари, а Хауърд очаква още повече британски клиенти да търсят злато в предстоящите несигурни месеци.

По този начин обаче те се противопоставят на глобална тенденция: цените на златото през декември бяха най-ниските си от август 2017 г., тъй като инвеститорите искаха да вложат средствата си на друго място.