Хората в Северна Ирландия започват да трупат злато в последните месеци, тъй като страховете от излизане на Великобритания от Европейския съюз без сделка растат.

Ирландската фирма за съхранение на злато Merrion Vaults преживява "златни времена", тъй като клиентите й от Северна Ирландия се увеличават със 70%. "През петте години, в които нашият трезор продава и съхранява злато, никога не сме виждали такова търсене като сегашното", разказва пред Yahoo Finance съоснователят на компанията Шеймъс Фейхи.

Сред клиентите, които искат да изнесат златото си от Обединеното кралство и да го прехвърлят в Ирландия, има инвеститори, мениджъри на пенсионни фондове и малки фирми. Преместването на активите започва много преди скорошните предупреждения за Brexit от централната банка на Англия.

"Те вярват, че докато има стабилност в британската икономика, инвестициите в злато са най-сигурният вариант", обяснява Фейхи.

Инвестирането в благородния метал се счита за добър начин за защита срещу инфлацията, която може сериозно да се увеличи, ако Великобритания напусне Европейския съюз без сделка, а стойността на паунда се срине.

През ноември друга ирландска фирма - GoldCore въведе златни трезори за институционални инвеститори и изрази очаквания Дъблин да съперничи на Лондон като предпочитано място за съхранение на злато.

"Очакваме търсенето в Дъблин да надхвърли това в Лондон по някое време през 2019 г., тъй като британските и ирландските клиенти се стремят да разпределят собствеността си в различните юрисдикции", казва изпълнителният директор на GoldCore Стивън Флъд. Компанията отвори сигурно хранилище за съхранение на злато в града.

Геополитическите рискове, като Brexit и ескалиращите търговски войни, подтикнаха разширяването на офертите на GoldCore. Въпреки че инвеститорите по принцип са по-заинтересовани от златото след изборната победа на Доналд Тръмп, през октомври и ноември благородният метал отчита първите месечни печалби от март.

Счита се, че очакванията за продължаващо повишаване на лихвите от страна на Федералния резерв са повлияли негативно на търсенето на злато, което не плаща лихви. Но скорошните забележки на председателя на Фед Джером Пауъл, който предложи централната банка да преосмисли стратегията си, предполагат, че за благородния метал може да предстои период на покачване.

Goldmach Sachs заяви миналата седмица, че златото ще се възползва от увеличеното търсене, ако икономическият ръст в САЩ се забави.

JPMorgan Chase посъветва инвеститорите да избягват традиционните безопасни убежища като златото, за да се смекчат ефекта от геополитическото въздействие. Вместо това, банката препоръчва да се насочат към долара или индекси, които измерват волатилността на фондовите пазари.