При оставащи по-малко от 75 дни до Brexit, нарастващата вероятност за напускане без сделка кара богатите европейци, които са се установили във Великобритания, да повикат хамалите и да се подготвят за изнасяне от страната.

Антъни Уорд Томас, основател на едноименната фирма, специализирана в преместването в чужбина, извършва 296 премествания от Великобритания през 2018 г., а поръчките му нарастват с 82%. Предпочитаните дестинации са Париж, Брюксел, Цюрих и Женева, както и Южна Франция и локации в Испания като Майорка, пише Bloomberg.

Избраният момент е вследствие не само на Brexit, но и на преговорите и опасенията, че Джереми Корбин може да стане премиер, казва Уорд Томас, чиито бивш клиент е и бившият кмет на Лондон и британски външен министър Борис Джонсън.

Богаташите бягат от Великобритания. Къде отиват да живеят?

Богаташите бягат от Великобритания. Къде отиват да живеят?

Най-заможната част от британското население започна да се премества от Острова

Клиентите му обикновено са богати, разполагайки с поне 5 млн. паунда (6.4 млн. долара), и най-вече граждани на Европейския съюз, които се преместват със семействата си. Някои от тях са пенсионери, търсещи по-топло време, но също така предпочитащи "по-стабилни" политически системи.

"Не бих казал, че това се дължи на Brexit с главно Б, а на факта, че се намираме в такава каша. Хората напускат кораба, защото самият кораб потъва", смята предприемачът. 

Масовото изселване може да се ускори след отхвърлянето на сделката за Brexit на Тереза Мей. Тъй като не се очертава край на сагата в обозримо бъдеще, хората, които "досега се ослушваха", може да се наложи да вземат някои радикалния решения, смята Уорд Томас.

Най-богатият човек във Великобритания я изоставя заради Монако

Най-богатият човек във Великобритания я изоставя заради Монако

Поддръжникът на Brexit сър Джим Ратклиф се мести на Лазурния бряг, за да опази огромното си състояние

Сред популярните дестинации са и Нормандските острови в Ламанша (които са владение на британската корона, но без да са част от Великобритания), тъй като не налагат данъци върху капиталовите печалби или върху наследството.

Запитванията за преместване се увеличават с повече от 50% през втората половина на миналата година в сравнение с първите 6 месеца, според Джо Стодарт, директор на Locate Guernsey.

Италия също се очертава като магнит за местещите се, подтикнати от Brexit и въвеждането на нов данъчен режим преди 2 години, твърди Франческо Тези, старши консултант в Lionard Luxury Real Estate. В миналото страната привличаше вниманието главно на търсещите второ жилище.

Чужденците вече не харесват Великобритания

Чужденците вече не харесват Великобритания

Кои са най-предпочитаните страни за работа?

"Сега (купувачът) е мениджър на хедж фондове или предприемач. Те си купуват дома, преместват семейството си от Обединеното кралство и работят няколко дни седмично, когато се налага в Лондон, а останалата част от работата се върши дистанционно", обяснява Тези.

Уорд Томас, който извършва преместванията на сестрата на Кейт Мидълтън - Пипа и бившия архиепископ на Кентърбъри Роуън Уилямс, все още не забелязва видим ръст в преместването на компании. Макар че много фирми твърдят, че Brexit без сделка ще бъде катастрофален за бизнеса им във Великобритания, само някои от тях се подготвят за преместване.

"Към нас се обърнаха конфиденциално от редица институции, за да проверят дали ще имаме интерес да го направим", казва предприемачът, чиято компания има 110 камиона, годишни приходи от 35 млн. паунда (45 млн. долара) и взема около 3000 паунда за обичайно преместване.

Нетната миграция във Великобритания е на най-ниското ниво от 6 години

Нетната миграция във Великобритания е на най-ниското ниво от 6 години

Продължителното напускане на граждани на ЕС ще даде тласък на индустрията след 3 години незначителен растеж, който според британската асоциация на фирмите за преместване е следствие от очакването на резултатa от Brexit.

"Несигурността създаде инерция в пазара на преместване. Броят на хората, които преместват дома си по някаква причина - корпоративна, частна или друга, е в застой", твърди генералният директор на асоциацията Иън Стъд.

Разбира се, последните официални данни за тримесечието до юни все още показват нетен приток на мигранти във Великобритания от ЕС, въпреки че разликата (между пристигащите и напускащите, б.р.) е най-малката през последните 6 години.

Липсата на европейски работници мъчи все повече компаниите във Великобритания

Европейските работници си тръгват от Острова. И това е все по-голям проблем за британските фирми

Икономиката се задъхва, а властите все по-трудно допускат чужденци

Brexit също е обвиняван за спада в цените на имотите в Лондон, макар че това би могло да разубеди някои собственици на жилища да напуснат, тъй като хората, които продават жилищата си, имат най-нисък шанс да осъществят продажба в последните 10 години.

Уорд Томас обаче твърди, че продължаващата несигурност около Brexit би могла допълнително да стимулира търсенето, заради увеличаването на шансовете на Лейбъристите на Корбин да дойдат на власт с техните обещания за преразпределение на богатството.

"Перспективата за правителство на Корбин е на преден план в съзнанието на много хора, подхранвайки желание да извлекат печалба от стойността на британските си активи и да се преместят в нова данъчна територия", обяснява бизнесменът.

Европейците на Острова няма да са привилегировани след Brexit

Европейците на Острова няма да са привилегировани след Brexit

Единствено висококвалифицираните кадри може да бъдат облагодетелствани