Гражданите на Европейския съюз не трябва да получават привилегировано отношение в имиграционната си система на Великобритания след Brexit, твърди доклад, поръчан от британското правителство, цитиран от Reuters.

Консултативният комитет по миграцията - независим орган, който съветва правителството за миграцията, препоръча британските власти да улеснят преселването на по-висококвалифицирани кадри за сметка на нискоквалифицираните работници.

Лондон иска туристите, студентите и "талантите" от ЕС да пътуват свободно след Brexit

Лондон иска туристите, студентите и "талантите" от ЕС да пътуват свободно след Brexit

Великобритания иска да остане в общия пазар, но сама да контролира границите си

"Препоръчваме да се премине към система, в която цялата миграция се управлява без преференциален достъп на гражданите на ЕС", заяви комисията в доклад, чиято цел е да оцени въздействието на Brexit върху трудовия пазар на Острова и да отправи препоръки за имиграционна система след напускането.

Според консултативния орган това ще е възможно само ако имиграционната политика не бъде включена в сделката на Великобритания за бъдещите й отношения с ЕС.

Липсата на европейски работници мъчи все повече компаниите във Великобритания

Европейските работници си тръгват от Острова. И това е все по-голям проблем за британските фирми

Икономиката се задъхва, а властите все по-трудно допускат чужденци

Тревогите по отношение на имиграцията бяха основен двигател зад вота за Brexit през 2016 г. Премиерът Тереза Май обеща да сложи край на неограничената свобода на движение, когато Великобритания напусне блока, но все още не е дала достатъчно подробности какви ще бъдат правилата.

Разполагайки с малко повече от 6 месеца до деня на официалното напускане, Великобритания все още не е сключила споразумение за развода с Брюксел.

Британците не искат имигранти, но икономиката им се нуждае отчаяно от тях

Британците не искат имигранти, но икономиката им се нуждае отчаяно от тях

Недостигът на работници вече е факт в някои сектори

Ако бъде постигната сделка, Великобритания и ЕС заявиха, че хората ще продължат да могат да се движат, да живеят и да работят по същия начин, както в момента, до края на преходния период през декември 2020 г.

Нетната миграция на граждани на ЕС във Великобритания вече се понижи значително след референдума, като официалните данни през август показват, че нивата са паднали до най-ниските им стойности от 2012 г. насам през годината до март.

Европейските граждани напускат Великобритания. И най-много от тръгналите си са от ЦИЕ

Европейските граждани напускат Великобритания. И най-много от тръгналите си са от ЦИЕ

Желаещите да живеят на Острова стават все по-малко