Швейцарската национална банка (SNB) изключи издаването на цифрова валута от страна на централната банка (CBDC) за ежедневна употреба. Председателят на SNB Томас Джордан заяви, че настоящите опции за плащане, предлагани от частни компании, са достатъчни както за потребителите, така и бизнеса, предават световните агенции. Нещо повече, той изрази опасения, че публичната цифрпова валута може да наруши съществуващата финансова система.

Въпреки това Швейцарската банка проучва потенциала на CBDC на едро - цифрова форма на швейцарски франкове, използвана за транзакции между банки.

Китай е все по-близо до пускането на собствена цифрова валута

Китай е все по-близо до пускането на собствена цифрова валута

Китайската централна банка ще пусне собствена електронна валута, за да ограничи популярността на другите криптовалути

Пилотен проект миналата година, включващ UBS и други институции, успешно уреди издаването на облигации, използвайки CBDC на едро. Това предполага, че цифрова валута на едро може да подобри ефективността и сигурността при уреждане на финансови транзакции. Преди да внедри пълномащабна система обаче, SNB трябва да се справи с проблеми като лихвени проценти и достъп до финансови институции. Банката също така проучва използването на CBDC на едро за споразумения за обратно изкупуване и сметки на SNB.

Снимка 451342

Източник: iStock

Още през 2019-а година швейцарското правителство обяви, че не вижда смисъл в създаването на дигитална валута на централната банка. По-рано то поиска от парламента на страната да проучи възможността за създаване на електронен швейцарски франк.

Според представители на властите в страната, всеобщо достъпната цифрова валута на централната банка не носи допълнителни ползи за Швейцария. Вместо това може да доведе до нови рискове, особено по отношение на финансовата стабилност. 

Дигиталните валути са пари, които централната банка може да създава цифрово и да ги предоставя на широката публика. Цифровата валута би допълнила съществуващите форми на пари, като банкноти и депозити, държани от търговските банки в централната банка.

Държава пусна дигитална валута със златно покритие

Държава пусна дигитална валута със златно покритие

Зимбабве все още държи рекорда за най-висока инфлация за последните 70 години