В пореден опит да се пребори с инфлацията и нестабилността на собствените си финанси, Зимбабве вече предлага на гражданите си и бизнеса дигитална валута, която е гарантирана със златни резерви, съобщава Quartz.

Детайли: Цената на новите токени ще се определя от браншовата асоциация London Bullion Market Association (LBMA). Те се закупуват от банките и могат да се използват за P2P разплащания между гражданите, както и за преводи от и към бизнеси.

Има обаче и 180-дневен период на задържане, в рамките на който закупената дигитална валута не може да се препродава.

Най-скъпата банкнота в Зимбабве не стига за закупуването дори на хляб

Най-скъпата банкнота в тази страна не стига за закупуването дори на хляб

След като 10 години там се ползваха щатски долари, през 2019-а страната върна обратно местната валута

Контекст: Зимбабве е на пръв поглед необичаен, но всъщност логичен иноватор в областта на държавния финтех. От близо 30 години страната има сериозно проблеми както с инфлацията, така и със стабилността на своята валута.

Още в края на 90-те недомислени реформи сринаха агросектора, банките паднаха в нокдаун заради санкции от САЩ, ЕС и МВФ заради участието на страната в местни конфликти, а правителството се опита да реши всички проблеми с печатане на нови пари.

Злато за $1,5 млрд. се изнася нелегално от Зимбабве всяка година

Злато за $1,5 млрд. се изнася нелегално от Зимбабве всяка година

Контрабандата процъфтява и заради местен закон

Така стигаме до големите числа:

  • 79 600 000 000% - годишната инфлация през ноември 2008 г., т.е. около 98% дневно;
  • 100 000 000 000 000 (100 трлн.) зимбабвийски долара - банкнотата, която правителството пуска през 2009 г. На черния пазар струва $33.

Малко по-късно страната въобще се отказва от собствената си валута и разрешава използването на щатски долари, рупии, евро, южноафрикански ранд и ботсванска пула. През 2019 г. започва нов опит за внедряването на местни пари, но използването на USD на черния (а в крайна сметка - и на легалния) пазар се запазва.

В момента неофициалният курс на долара е двоен спрямо определеното от централната банка.

През юли миналата година започва предлагането и на 22-каратови монети като антиинфлационна мярка.

Обезщетение за $3,5 милиарда: Зимбабве компенсира изгонените преди десетилетия бели фермери

Обезщетение за $3,5 милиарда: Зимбабве компенсира изгонените преди десетилетия бели фермери

Страната се бори с инфлация от над 700%, недостиг на валута, гориво и храни

Целият сюжет е много интересно четиво за чуждестранната аудитория, но за жителите на Зимбабве всичко това значи "изгорели" спестявания, непосилно скъпи стоки от първа необходимост и липса на перспектива.

Още нещо: Новата дигитална валута на Зимбабве, подобно на златните монети, има и една геополитическа цел - намалява зависимостта на страната от американския долар.

Защо Зимбабве забрани чуждестранната валута

Защо Зимбабве забрани чуждестранната валута

Досега хората в африканската държава използваха разнообразни валути, най-често американския долар

Към момента като негова алтернатива се очертава китайският юан - в рамките на система, която има доста прилики с щатската, но и сериозни разлики. Най-главният отличителен белег на валутата на КНР е много по-високото ниво на контрол, което Пекин може да оказва върху нея в сравнение с правомощията, които има Вашингтон. Това, подобно на агресивната инвестиционна експанзия на Китай в слаби или неразвити държави, е причина някои наблюдатели да обвиняват комунистическата страна в колониализъм.