Правителството на Зимбабве подписа споразумение за 3,5 милиарда долара, с което ще компенсира бели търговски фермери, изгонени от страната преди две десетилетия, пише Bloomberg.

Споразумението е повратна точка в спор, който насочи икономиката на южноафриканската държава "в режим на свободно падане" заради намаляването на приходите от производство на храни и износ, както и заради наложените санкции от страна на САЩ и ЕС.

По време на церемонията в столицата Хараре Андрей Паско - президент на Съюза на търговските фермери (CFU), който представлява белите фермери, заяви: "Днес отбелязваме изключително важно събитие. Ние като жители на Зимбабве решихме да разрешим този стар проблем."

Вицепрезидентът на Зимбабве Константино Чивенга посочи, че е сформиран комитет с членове на правителството, фермерите и дарители, който ще набира средства за финансиране на обезщетението. По-важният въпрос обаче е откъде точно ще дойдат парите. Споразумението идва в момент, когато Зимбабве е в разгара на икономическа криза. Страната се бори с инфлация от над 700%, както и недостиг на валута, гориво и храни. Над 90% от населението на държавата е извън официална заетост.

Хиперинфлацията в Зимбабве се завръща

Хиперинфлацията в Зимбабве се завръща

Според сигналите, идващи от черния пазар, тя е в размер на около 600%, а следващите официални данни ще бъдат публикувани догодина

Проблемът с липсата на храна в Зимбабве настъпва именно след като правителството започва насилствена програма от 2000 година, с която се превземат повечето ферми, собственост на бели хора. Това били големи и добре обработвани ферми. Като мотив за действията си властите в държавата посочват, че земята е била превзета насилствено по време на колониалните времена, а сега тя трябвало да бъде върната на чернокожите жители.

Споразумението включва обезщетение под формата на подобрения и активи във всичките над 4000 ферми, които са били иззети, като то не се отнася до самата земя, коментира по-рано този месец Бен Гилпин - директор на CFU.

"Това е знаменито, историческо събитие. То носи край и едно ново начало", заяви президентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва.

Как батериите на Tesla поддържат икономиката на Зимбабве

Как батериите на Tesla поддържат икономиката на Зимбабве

Жителите на Зимбабве разчитат на Tesla, за да могат да си плащат сметките