Валутата на Зимбабве е толкова обезценена, че дори банкнотите с най-голям номинал в страната не е достатъчна, за да си купиш хляб, пише сайтът Quartz.

В началото на тази седмица централната банка на страната пусна в обръщение нова банкнота от 50 зимбабвийски долара. Нейната стойност се равнява на една под 1 щатски долар.

Новите пари връща спомена за тежката хиперинфлация в Зимбабве отпреди десетилетие. Тогава растежът на цените излезе извън контрол толкова, че банкнотите с най-голяма номинална стойност достигната 100 трилиона зимбабвийски долара.

Един от известните журналисти и критици на правителството в африканската държава Хоупуел Чиноно коментира в Twitter така: "Новите 50 зимбабвийски долара струват 38 цента (в щатски долари). Какво можете да си купите с тях?", пита той и добавя:

"Това говори за инфлацията в твоята страна, когато имаш нужда от 3 банкноти от най-високата деноминация, за да си купиш бира в супермаркета".

Новите 50 долара са най-новите и най-скъпите банкноти, пуснати в обръщение от февруари 2019 година насам, когато страната започна да използва отново местната си валута. От 2009 година до тогава там се ползваха щатски долари. До това се стигна след като хиперинфлацията в Зимбабве стигна 500 милиарда процента.

През миналата година инфлацията в държавата стигна над 800%. През последните месеци тя се сви и според последните официални данни е на равнище от малко над 100%.