Правителството на Зимбабве взе спорното решение да забрани местната търговия с чуждестранни валути, включително с американския долар. Мярката влиза в действие моментално.

Страната въведе отново в обращение зимбабвийския долар, който бе изоставен след хиперинфлацията от 2009 година. Тогава държавата започна да използва основно щатския долар и южноафриканския ранд, припомня BBC.

Решението на властта не се приема добре от местните, които нямат особено доверие в местната валута. Обменният курс през 2009 година бе 35 куардилиона зимбабвийски долара срещу 1 щатски.

Какво предизвика това решение?

Икономиката на Зимбабве е пълна каша. Почти всичко е внос и има недостиг на хартиени пари. Разходите за живот са изключително високи. Безработицата е навсякъде.

Властта опита няколко метода за решение на проблема, включително включването в обращение на облигационни бележки - паралелна валута, която бе вързана за долара, но в реалност струваше много по-малко, което пък създаде черен пазар. В крайна сметка Зимбабве се превърна в общество без кеш, като разчиташе на картови плащания.

През февруари облигационните бележки и електронните пари бяха ребрандирани под името RTGS долари, а курсът им бе освободен, за да бъде смазан черния пазар.

Но работещите, които досега получаваха заплатите си в щатски долари, откриха, че възнагражденията им в RTGS долари не могат да настигнат инфлацията, която в момента е 100%. И заради това от хората се очакваше да плащат в щатски долари.

Президентът Емерсън Мнангагуа заяви, че забраната на чуждестранни валути е важна стъпка към връщане на нормалността. "Макар режима с множество валути помогна за стабилизиране на икономиката, не ни даде контрол върху монетарната политика", каза той и посочи, че курсът на щатския долар е основна причина за инфлацията.

Решението не бе посрещнато с особена радост. Ден по-късно бизнесите обявиха цени само в зимбабвийски долари. И сега консултация при доктор струва повече, отколкото е заплатата на учителите и медицинските сестри.

Как Мугабе успя да срине икономиката на Зимбабве?

Как Мугабе успя да срине икономиката на Зимбабве?

В най-лошия период месечната инфлация достигна 7.9 милиарда процента