Погледът на всички, които смятат, че глобалният политически риск отново е тема номер 1, е насочен към ралито на швейцарския франк, пише Bloomberg.

В резултат на ескалацията на напрежението в Близкия Изток и рисковете, свързани с излизането на Великобритания от Европейския съюз, валутата достигна най-високото си ниво от април 2017 година. Преди вече почти три години пикът дойде на фона на опасенията около президентските избори във Франция.

Последното разко поскъпване на франка идва успоредно с това на друг сигурен актив - златото. То успя да мине 1600 долара за унция за първи път от 2013 година насам, а японската йена спрямо щатския долар вече се търгува на най-високото си равнище от три месеца насам.

"Франкът е възприеман като регионален сигурен актив и ще успее да запише по-сериозни ръстове спрямо йената при по-голям риск за Европа", обяснява валутният експерт от Commerzbank Ту Лан Нгуен.

По време на ранната търговия в четвъртък швейцарският франк се търгува с 0,3% по-скъпо до 1,0791 за евро. За последния месец валутата е добавила 1,6% към стойността си. Това изпреварва представянето на йената за същия период.