След три последователни сесии на растеж и максимална за 30 дни цена златото поевтинява в петък сутринта. Основната причина е ръстът на доходността на американското хазна. Инвеститорите оценяват коментарите на ръководителя на Федералния резерв на САЩ

Според данните от сутрешната търговия, цената на августовските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк е намаляла с 0,15%, или с 2,7 долара - до 1826,3 долара за тройунция.

Септемврийските фючърси за сребро в същото време поевтиняха с 0,02% до 26,39 долара за унция.

Пазарът на злато в петък сутринта изпитва отрицателна динамика на фона на нарастващата доходност на облигациите на Министерството на финансите на САЩ, което прави закупуването на злато по-малко привлекателно.

Инвеститорите оценяват и речта на ръководителя на Федералния резерв Джером Пауъл, който повтори, че регулаторът ще продължи да подкрепя икономиката, въпреки нарастването на инфлацията. Според Министерството на труда на страната годишната инфлация в САЩ през юни се е ускорила до 5,4%, което е най-високото ниво от август 2008 г. насам.

Все още няма ясен стимул за инвеститорите да купуват злато, според анализатори на TD Securities, цитирани от Wall Street Journal. Ввъпреки че Пауъл се обяви леко срещу високите темпове на растеж на пазарните цени, което направи благородния метал по-привлекателен и надежедн актив.