Кървавата баня на пазарите окупира заглавията, след като коронавирусът заплашва печалбите на компаниите и икономическия растеж. Но най-големите опасности се крият на иначе спокойни пазар на дълг, пише AP.

Инвеститорите се опасяват, че компаниите, които теглиха огромни кредити - особено в енергийния, авио и круизни сектори - няма да успеят да изплатят дълговете си, след като потребителите отказват пътувания и се затварят вкъщи. Затварянето на редица бизнеси пък намалява потреблението на електроенергия и увеличава натиска върху задлъжнелите петролни компании.

Сумите са огромни.

Компаниите извън финансовия сектор в Съединените американски щати дължат $9,6 трлн. - с 50% повече, спрямо преди едно десетилетие. В световен мащаб компаниите са пуснали облигации на стойност $13 млрд., според ОИСР - двойно спрямо 2008 г. Само в Китай корпоративният дълг нарасна от почти нула до $590 млрд.

Като добавим това, което компаниите дължат на банките и други кредитори, дългът нараства до плашещите $75 трлн. по света, при $32 трлн. през 2005 г., според Institute of International Finance.

Изправени пред невъзможност да правят плащания по дълга си заради натиска от икономическия спад, породен от вируса, е по-вероятно компаниите да освободят служители, да забавят инвестиции и да намаляват разходи. Всичко това може да задълбочи още повече всеки икономически спад.

Оптимистите посочват, че банките днес са в по-добро състояние, отколкото през 2008 г., когато милиони домакинства бяха натоварени с ипотечни кредити, които не можеха да плащат. А централните банки се опитват да намалят щетите.

"Не смятам, че ще се създаде ситуация, подобна на 2008 или 1929, когато говорим за САЩ", посочва известният икономист Кенет Рогоф.

През последното десетилетие обаче компаниите натрупваха дълг, за да се възползват от рекордно ниските лихви. Множество от тях използваха средствата не за да наемат нови служители или да разрастват дейността си, но да плащат дивиденти на акционерите или да изкупуват обратно своите акции. И сега проблемите се виждат: в САЩ облигации на популярни имена като Macy's и Kraft Heinz бяха обявени за "боклук".

Облигациите на круизните линии потънаха заедно с акциите на същите компании. Засега авиокомпаниите не са изправени пред "непосредствен риск", според анализаторът Филип Багали. "Но това е нов вирус и е по-широко разпространен от предходни, като САРС или свинския грип, затова е трудно да направим краткосрочна прогноза".

Компаниите продаваха облигации за десетки милиарди всеки месец. Този темп се забави и почти спря в края на февруари. През последната седмица този месец нито една щатска компания не е продавала нов дълг, според S&P - безпрецедентна ситуация.

Спрените продажби съвпадат с опасни времена за редица предприятия. Oxford Economics предупреди наскоро, че матуритетът на щатски корпоративен дълг на стойност $4 трлн. ще дойде в следващите пет години. Корпоративна Америка често пуска нови облигации, за да покрие стария си дълг.

"Високите нива на задлъжнялост правят корпоративния сектор в ключови икономики, включително в САЩ, особено уязвими при остро забавяне на икономиката", предупреждава Есуар Прасад, бивш топ икономист в Международния валутен фонд.

На Уолстрийт тази седмица облигационният пазар се превърна в неконтролиран хаос, след като спор между Саудитска Арабия и Русия потопи цените на петрола. Щатската енергийна индустрия е особено уязвима.

Като цяло, качеството на корпоративните облигации намалява през последните години, което подсказва повече дефолти. Облигациите, които носят рейтинг BBB - една стъпка над "боклук" - отговарят за 54% от общите облигации с инвестиционен статус. През 2008 г. този дял бе 30%.

Ако рейтинговите агенции свалят рейтинга на дадена емисия под BBB, редица инвеститори ще искат да продават, създавайки още по-голямо напрежение на пазарите.

Прииждащото цунами от дълг

Прииждащото цунами от дълг

Правителствата трябва да действат. Иначе този път щетите ще са много повече