Великобритания готви спасителен пакет от 30 милиарда паунда или 37 милиарда долара за икономиката си. Той беше представен от финансовият министър на страната Риши Сунак, като значителна част от средствата ще бъдат използвани за запазване на работни места и стимулиране на активността.

Стратегията на Лондон включва намаляване на някои данъчни ставки и бонуси за работодателите, които се откажат от уволнението на свои служители.

"Изправени сме пред тежки предизвикателства за икономиката", посочва Сунак, цитиран от Bloomberg. "Само в рамките на два месеца икономиката се сви с 25% или с толкова, с колкото успя да нарасне за последните 18 години", посочва той.

Част от мерките на британското правителство включват премахване на данъците при покупка на ново жилище, както и сваляне на ДДС-то за храните, като и за ресторантите, хотелите и други подобни от 20 на 5% в рамките на следващите 6 месеца.

Заедно с това на работодателите ще се изплащат по 1000 паунда за всеки служител, който са върнали отново на работа след премахването на ограниченията и в случай, че го задържат поне до края на януари месец. Тази мярка ще струва на Лондон около 9 милиарда паунда.

В допълнение 2 милиарда паунда ще бъдат насочени към програмата за плащане на заплатите на над 200 000 млади работници.