Цените на среброто скочиха с над 6,5% в понеделник сутринта на фона на необичайна волатилност на американския пазар, причинена от повишена активност от страна на частни инвеститори, показват данните от търговията.

В същото време цената на златото се покачва по слабо, жълтият метал поскъпва с около 0,6%.

Днес сутринта мартенските фючърси за среброто на борсата Comex в Ню Йорк поскъпнаха с 6.52% до $28,68 за унция. Малко по-рано в хода на търговията котировките растяха с повече от 7%.

Цената на февруарските фючърси за злато се повиши с 0,56%, или с 10,5 долара - до 1 860,5 долара за тройунция.

Среброто продължава да се покачва за четвъртата поредна търговска сесия. През това време котировките на метала вече са скочили с почти 20% на фона на обща вълна от необичайна волатилност на американския пазар.

Групата WallStreetBets, създадена в онлайн платформата Reddit, която включва милиони индивидуални инвеститори, организира флаш моб през януари. Участниците започнаха масово да купуват акции в мрежата на офлайн магазините за видео игри и игрови конзоли GameStop, за да дадат урок на големи инвестиционни фондове, които активно залагаха на падането на тези акции заради промените, въведени от пандемията. Действията им засегнаха редица други компании, както и сребърните фючърси.

Анализаторът на IG Market Кайл Рода каза пред Ройтерс, че групата WallStreetBets сега разглежда "по-големия кит" - пазара на сребро, така че необичайното покачване на цените на металите може да продължи известно време. В същото време той предполага, че влиянието на "тълпата на Reddit" няма да продължи дълго.