Общата цена на акциите и облигациите на световните пазари за 6-те месеца от април до септември е паднала с 44 трилиона долара. А на тримесечна база, това е най-големият спад в историята на търговията с ценни книжа. Това съобщи японският бизнес вестник Nikkei, позовавайки се на изчисления на експерти, цитиран от ТАСС.

По-конкретно, общата цена на облигациите през този период загуби $20 трилиона и достигна ниво от $125 трилиона. Акциите на световните финансови пазари поевтиняха като цяло с 24 трилиона долара до 86 трилиона долара.

Според експертите от Nikkei, това е най-голямото намаление от 2001 г. насам, което надхвърля мащаба на загубите по време на световната криза от 2008 година.

Основната причина за големия спада на цените на акциите и облигациите е рязкото повишаване на лихвите по кредитите в повечето от водещите индустриални страни, в интерес на борбата с инфлацията, смята японското бизнес издание. В същото време това ограничава бизнес активността в глобален мащаб, отбелязва Nikkei.

Обемът на сливанията и придобиванията в света значително намалява - какви са причините

Обемът на сливанията и придобиванията в света значително намалява - какви са причините

Обемът на сделките през третото тримесечие има особено голям спад в САЩ