Цената на златото спада в петък сутринта, след като се повиши през последната седмица, инвеститорите оценяват новините за новия бюджет на САЩ, според данните от днешната търговия.

Стойността на юнските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк към 9,30 ч. българско време спадна с 0,375%, или 6,94 долара, до 1 889,13 долара за тройунция, информира Trading Economics.

Юлските сребърните фючърси поевтиняха в същото време с 0,78% до 27,641 долара за унция.

Според анализаторите на Oanda, чието мнение е цитирано от Wall Street Journal, търсенето на злато леко е отслабнало след новините от САЩ. Медиите съобщиха, че президентът на страната Джо Байдън през следващите дни ще представи на Конгреса проект на бюджет за следващата фискална година в размер на 6 трилиона долара. Подобна перспектива подкрепя прогнозите за икономическо възстановяване, предвид размера на Съединените щати и ролята им в световен мащаб.

Икономическият оптимизъм е отрицателен фактор за активите "безопасни убежища", които включват и благородните метали. Експертите също така отбелязват, че преди дългия уикенд в САЩ цената на златото може да още да спадне заради фикасцията на печалбите в края на месеца и поради това няма да достигне и надмине 1900 долара за унция.

Междувременно от началото на седмицата златото поскъпна с около 0,6%, това може да се превърне в четвъртата поредна седмица на растеж на неговата стойност. Цената на скъпоценния метал, водена от инфлационните рискове, също така през седмицата надмина границата от 1900 долара за унция за първи път от 8 януари,.