Акциите на световните пазари записаха остър спад на фона на опасенията около търговската война между САЩ и Китай, както и на нарастващия риск от рецесия в големите икономики. Слабите резултати на Германия и Китай, представени в сряда, стимулираха търсенето на по-сигурни активи, като облигации и злато.

Щатските пазари затвориха с 3% надолу, европейските също записаха спадове, а азиатските започнаха търговията в четвъртък със спад, пише BBC.

В сряда вечерта основният индекс в Европа FTSE 100 затвори с 1% надолу, а пазарите в Германия и Франция се свиха с над 2%.

Индексите на "Уолстрийт" също излязоха на червена територия в сряда. Dow Jones изгуби 3,05%, като записа най-слабия си ден от началото на 2019 година. S&P 500потъна с 2,93%, а Nasdaq - с 3,02%.

Междувременно доходността по 10-годишните американски облигации падна под тази по 2-годишните ДЦК, което се смята са сигнал за рецесия.

По време на ранната търговия японският индекс Niikei 225 изгуби 2%, а хонконгският Hang Seng - 1,4%. При отварянето на борсите в Азия 30-годишните американски облигации паднаха до рекордно дъно, като доходността им падна под 2%.

Сигнал за рецесия: Кривата на доходността в САЩ се обърна

Сигнал за рецесия: Кривата на доходността в САЩ се обърна

Какво означава това и какво следва?