Екслацията на търговската война между Съединените американски щати и Китай предизвика най-големите загуби на финансовите пазари тази година и изтри над $1 трилион от стойността на акциите по света, предава Bloomberg.

Индексът MSCI All-Country изтри над 2 процента от стойността и записа най-лошият си ден от декември насам. Разпродажбите бяха най-големи в САЩ, където S&P 500 завърши деня с 2,4 процента по-ниско. Nasdaq падна с над 3 процента, а Dow Jones Industrial Average - с 2,38 процента. В Европа акциите паднаха с 1,2 процента, а общо за развиващите се пазари - с 1,7 процента.

Търговското напрежение прати американските акции в червено в пет от последните шест сесии, а в понеделник разпродажбите се увеличиха, след като Пекин отвърна на увеличените от Вашингтон мита.

Нови мита

Междувременно американският президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ са готови да наложат мита и върху още $325 милиарда от вноса от Китай, но държавният глава все още не е взел решение. Очаква се президентите на двете държави да се срещнат на форума G20, който ще се проведе в Япония в края на юни.

По-късно през деня Тръмп заяви пред журналисти, че "след три или четири седмици" ще стане ясно дали преговорите с Пекин са били успешни. "Никой не знае, но имам усещане, че ще бъдат успешни", смята той.

Икономисти вече предупредиха, че съществуващите мита ще ударят по растежа на САЩ. Те се притесняват още, че ескалация на войната, в рамките на която целият внос от Китай бъде обложен с 25 процента, както и ответният отговор на Пекин, може да вкарат САЩ в рецесия.

Tesla бе сред най-пострадалите

Сред големите автопроизводители Tesla Inc. пострада най-тежко от новата ескалация. Акциите на компанията загубиха 6,3 процента. Общо, акциите на автопроизводителите изтриха 1,6 процента.

BMW AG загуби 1,2 процента, а Daimler - 3,3 процента. GM изтри 3,8 процента, а Ford - 3,3 процента.Сред останалите големи губещи в САЩ са Caterpillar с 4,6 процента, Apple с 5,8 процента и Boeing с 4,9 процента.