Цената на златото в петък сутрин спада като част от корекциите след предишния бурен растеж, причинен от търсенето на безопасни активи поради рисковете около коронавирус COVID-2019 и възможното му въздействие върху глобалната икономика, сочат данните от днешната търговия.

"Всеки е купил злато и иска да го продаде. Това задържа котировките от по-нататъшното рали, въпреки факта, че разпродажбите на фондовите пазари" продължават, каза пред Reuters Даниел Гали, стратегът за суровините в TD Securities.

Днес сутринта цената на априлските фючърси за злато на Нюйоркската борса Comex спада с 14,15 долара, или 0,86%, до 1628,35 долара за тройунция. Цената на мартенските фючърси за сребро е с 3,74% ниска - $ 16,997 за унция.

В четвъртък световните пазари изпитаха значителна колебливост. Американските борси паднаха с 4,5%, в Европа - средно с 3,3%, азиатските индекси в петък се понижиха с 3-5%. Цените на петрола паднаха с 4-5%. От началото на годината златото се е повишило със 7%, а в средата на февруари котировките показаха увеличение на десет поредни търговски сесии.

В началото на днешната валутна търговия американският долар е практически стабилен спрямо еврото. В същото време йената поскъпва като сигурно убежище на фона на нарастващите опасения за отрицателното въздействие на COVID-19 върху световната икономика.

Според наблюдателите няма признаци за забавяне на разпространението на коронавируса извън Китай, което тласка инвеститорите да прехвърлят средства в защитни активи, които включват, наред с други неща, японската национална валута.

Bank of America понижи прогнозата си за глобален икономически растеж през тази година до 2,8% от очакваните преди това 3,1%. Това е най-ниската степен на възстановяване след финансовата криза през 2009 г.

В същото време Китай очаква икономически растеж от едва 5,2% - минимум от 1990 г. насам.

Общата валута днес сутринта се разменя по $1,1003 за едно евро в сравнение с $1,1001 за евро в края на последната сесия.

Спрямо японската валута, европейската се търгува на ниво119,74 йени за евро при курс 120,56 йени за евро в четвъртък.

За един долар днес на пазара дават по108,86 йени в сравнение срещу 109,59 йени при закриването на вчерашната търговия.

В петък фунтът стерлинг струва $1,2886 срещу $1,2887 за паунд в предходния работен ден и се разменя по 1,1715 евро за паунд, както и в края на сесията в четвъртък.