Доларът е стабилен в началото на валутната търговия във вторник на фона на повишеното търсене на активи - убежища, заради възобновеното безпокойства за търговската война между САЩ и Китай. Но ръстът на американската валута е ограничен в очакване на нови сигнали от Федералния резерв на САЩ относно по нататъшния курс на неговата паричнокредитна политика.

Апетитът за рискови активи се понижи след коментарите на президента Тръмп, които отслабиха надеждите за примирие в търговския конфликт с Китай. В интервю за Wall Street Journal в понеделник той потвърди намеренията си да повиши митата за вноса на китайските стоки на стойност 200 млрд. долара от 10 на 25 на сто.

В фокусна вниманието на инвеститорите през тази седмица е и изказването на председателя на Фед, Джеръм Пауел в сряда и публикуването на протокола от ноемврийското заседание на регулатора в четвъртък. Това може да внесе повече светлина за бъдещите темпове на втвърдяване на монетарната политика в САЩ, коментира Ройтерс.

Йената, която се смята за безопасен актив, валута - убежище, днес сутринта се търгува около нивото 113,47, като доларът губи около 0,1 процента към японската валута. През последните пет сесии "зелените пари" поскъпнаха с 1,1 процента спрямо японската валута.

Общата валута укрепва по отношение на долара до курс $1,1339 за едно евро. В понеделник еврото се докосна до дневен максимум от $1,1383 на фона на признаците, че властите в Рим ще отидат към отстъпки по отношение на проекта на Италия за бюджет 2019-а, за да избегнат санкциите на Брюксел.

Фунтът стерлинг отслабва с 0,15 процента до $1,2814 заради опасенията по повод процеса на Brexit. Лидерите на ЕС в неделя одобриха споразумението за излизането на Великобритания от съюза, наричайки го "най-добрата възможна сделка". Но премиерът Тереза Мей тепърва ще трябва да получи одобрението за сделката от британския парламент, което на този етап изглежда доста проблематично.