Цената на златото в четвъртък сутринта спада на фона на ръста на долара спрямо световните валути. Инвеститорите реагираха бурно на данните за рекордната от над 40 години инфлация в САЩ, което усилия очакванията за рязко повишаване на лихвения процент от Федералния резерв.

Данните от днешната сутрешна търговия, показват понижение на цената на августовските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex с 9,05 долара, или с 0,52%, до 1726,45 долара за тройунция.

На спот пазара скъпоценният метал се търгува по з1726,79 долара а унция, информира Ройтерс.

В същото време септемврийските фючърси за среброто поевтиняха с 0,8% до 19,04 долара за унция.

Доларовият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест страни - основони търговски партньори на САЩ) в четвъртък сутринта нарасна с 0,43%, до 108,42 пункта. Поскъпването на долара прави златото по-малко изгодно за покупка от притежатели на други валути.

Забележимо влияние върху сделките с жълтия метал оказа статистиката за инфлацията в САЩ, публикувана в сряда. През юни годишната инфлация в страната се ускори до 9,1% на годишна база след 8,6% месец по-рано. Цифрата през юни е най-високата от ноември 1981 година.

Статистиката значително засили очакванията за повишаване на лихвите. Според CME Group почти 82% от експертите смятат, че след резултатите от юлската среща на Фед дисконтовият процент ще бъде повишен наведнъж със 100 базисни пункта - до 2,5-2,75%. Преди публикуването на статистиката, около 91% прогнозираха увеличение от само 75 базисни пункта. Традиционно повишаването на лихвите подкрепя долара, което е негативно за търсенето на злато.

"Ще имаме нужда от много по-евтин долар за златото, за да има стабилен фактор за по-нататъшен растеж. Инвеститорите се обръщат повече към долара от златото като сигурен актив", цитира Bloomberg стоковия анализатор на Fat Prophets Дейвид Ленъкс, който коментира реакцията на пазарите към статистиката за инфлацията в САЩ.