Водещите европейски банки са насочили 25 милиарда евро или 27 милиарда долара равни на една четвърт от печалбите им към данъчни райове през 2015 година. Това твърдят от британската неправителствена организацията "Оксфам" в свой доклад.

Двадесетте най-големи кредитори на Стария континент са избегнали плащането на налози върху печалба, като са насочили средствата към общо седем различни офшорни региони.

Те отчитат общо 4,9 милиарда евро печалба в Люксембург, което е повече от Великобритания, Швеция и Германия взети заедно, пише Bloomberg.

Данните от проучването са направени на база на резултатите, представени от банките на база на новите европейски изисквания за огласяване на приходите държава по държава.

Любопитно е, че подразделенията на финансовите институции в местата с ниски или нулеви корпоративни данъци са двойно по-печеливши от офисите им в останалите страни.

Също така персоналът в тях е четири пъти по-продуктивен, като всеки служител там допринася със средно по 171 000 евро в сравнение със средно по 45 000 евро в другите подразделения, става ясно още от данните.

От "Оксфам" посочват, че поне 628 милиона евро печалба е била отчетена в данъчни райове, където европейските банки нямат нито един техен представител. Например френската BNP Paribas, която е направила 134 милиона евро на Каймановите острови през 2015 година, няма никакви служители там.

Една от най-големите банки в Европа и в света - Deutsche Bank, отчете загуба в родната Германия и 1,9 милиарда евро печалба в офшорни зони.