Твърде рано е Фед да изоставя политиката си на агресивно повишаване на водещите лихви. Това заяви в интервюто за Associated Press по управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

"Данните за инфлацията в САЩ и Европа все още са твърде високи и към този момент ни казват: твърде рано е да правим крачка назад", подчерта Георгиева.

Ръководителката на МВФ коментира още, че е време Китай да отстъпи от мащабните локдауни и да премине към по-целенасочен подход към Covid-19. По повод избухналите преди няколко дни протести срещу политиката на властите за нулев Covid в много китайски градове, Георгиева призова за "преосмисляне" на строгата политика на Пекин, която има за цел да изолира всеки отделен случай на заболяването, бил той безсимптомен или протичащ като обикновен сезонен вирус.

Foxconn плаща по $1400 на работниците, за да напуснат най-голямата фабрика за iPhone в света

Foxconn плаща по $1400 на работниците, за да напуснат най-голямата фабрика за iPhone в света

До това се стигна след серия от безредици и протести

Локдауните забавят всичко - от пътуванията до оборота в търговията на дребно и продажбите на автомобили във втората по големина световна икономика. Затова Георгиева призова Пекин "да коригира цялостния си подход към начина, по който Китай оценява функционирането на веригите за доставки предвид "ефекта на доминото", което това оказва върху останалата част от света", пише AP. 

МВФ прогнозира, че тази година китайската икономика ще нарасне само с 3,2%, което е под средния темп на растеж за света - нещо, което по принцип рядко се случва.

Кристалина Георгиева предупреди, че напрежението между Китай и Запада и между Русия и Запада заплашва да ограничи търговията и нейния благотворен ефект върху икономическия растеж и просперитета.

Как грешките на Фед съдействаха за 40-годишния връх на американската инфлация?

Как грешките на Фед съдействаха за 40-годишния връх на американската инфлация?

През последните 25 години Федералният резерв на САЩ направи две големи политически грешки