Цената на златото в петък сутрин се понижава, докато с наближаването на ноемврийската среща на Федералния резерв на САЩ (FRS) доларът укрепва.

Според данните от днешната търговия, към 9:40 часа българско време, цената на декемврийските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex се понижава с 1,8 долара, или с 0,11%, до 1632,4 долара за тройунция.

На спот пазара скъпоценният метал се търгува по 1621,30 долара за тройунция, информира Тrading Еconomics.

В същото време цената на декемврийските фючърси на среброто спада с 1,12% до 18,48 долара за унция.

Основното внимание на световните финансови пазари, които в много отношения включват пазарите на благородни метали, е насочено към бъдещата политика на Федералния резерв на САЩ. Според данни, предоставени от CME Group, 98% от експертите прогнозират, че през ноември Фед ще повиши базовата лихвена ставка отново с 0,75 процентни пункта, до диапазона 3,75-4% годишно.

Засилването на долара в тази ситуация може да повлияе негативно на златото. Неговият курс вече расте спрямо други основни световни валути, а доларовият индекс (курсът спрямо кошница от валути на шест държави - търговски партньори на САЩ) днес се повишава с 0,14%, до 113,04 пункта.

По-скъпият долар намалява търсенето на злато, което в този случай става по-малко достъпно за инвеститорите, притежаващи други валути.