Цената на златото в четвъртък сутринта се променя по-леко след по-изразения ръст вчера, покачването на котировките за благородния метал е свързано с отслабването на долара, сочат данните от търговията.

Днес сутринта стойността на юнските фючърсни контракти за злато на борсата Comex в Ню Йорк нарасна с 0,02% или с 0,35 долара и достигна 1 793,45 долара за тройунция.

Майските сребърните фючърси в същото време поскъпнаха с 0,04% до 26,58 долара за унция.

Във вторник и сряда стойността на златото показа солиден растежа, като спечели 1,2% за две търговски сесии. Отслабването на щатската валута заедно със спада в доходността на американските държавни облигации повиши интереса към този актив и съответно неговата цена. По-слабият долар прави златото по- достъпно, когато се купува в друга валута, което увеличава търсенето на благородния метал.

Напоследък курсът на долара остава основният фактор за цената на жълтите слитъци. Ако през декември 2019 г. златото беше на стойност 1,5 хиляди долара, то до август 2020 г. цената му достигна 2 хиляди долара за унция.

Освен това негативните новини за пандемията от коронавируса са полезни за златото. В редица страни, по-специално в Индия и Япония, ситуацията представлява риск от затягане на карантината, което е отрицателно за перспективите за икономическо възстановяване. Традиционно златото е по-надежден актив, поради което нарасналите глобални рискове имат положителен ефект върху стойността му.