Цената на златото в четвъртък сутринта отново спада след вчерашното покачване. В сряда благородният метал поскъпна с 2% заради данните за неочаквано ускоряване на инфлацията в САЩ, коментират анализаторите.

Според информацията за началото на днешната търговия, цената на декемврийските златни фючърси на фондовата борса Comex в Ню Йорк намалява с 0,16%, или с 2,95 долара, до 1791,75 долара за тройунция.

Декемврийските фючърси за сребро в същото време поевтиняват с 0,62% до 23,027 долара за тройунция.

Министерството на труда на САЩ съобщи в сряда, че годишната инфлация в страната през септември се върна до върховите си стойности от юли, когато достигна рекорд от август 2008 г. Ръстът на потребителските цени се ускори до 5,4% от 5,3% през август, докато експертите очакваха инфлацията да запази нивото си.

В резултат на това доларовият индекс (обменният курс на долара спрямо кошница от валути на шест държави - основните търговски партньори на САЩ) се понижи вчера с 0,5%. Отслабващият долар подкрепя ръста стойността на златото, което в този случай става по-достъпно при закупуване в друга валута.

Пазарите обърнаха внимание и на данните от септемврийската среща на Федералната резервна система на САЩ. В документа централната банка предлага намаляване на обема на обратно изкупуване на активи от пазара да започне тази година и да приключи до средата на 2022 г. В същото време около половината от участниците в срещата смятат, че декември е най-вероятният момент за първото намаляване на обема на обратно изкупуване от пазара.

Съществува условно ниво на съпротива за злато от 1800 долара за тройунция, но може да не е толкова трудно то да се преодолее, ако бягството от инвестиционния риск се засили, казват анализатори на Oanda, цитирани от Wall Street Journal.