Цената на златото в сряда сутринта леко се понижава, оставайки близо до нивото от 1930 долара за тройунция. Пазарите очакват статистика за БВП на САЩ.

Данните за днешната търговия, към 9:38 часа българско време, показват, че цената на февруарските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex се понижава с $3,6, или с 0,19%, до $1931,80 за тройунция.

На спот пазара благородният метал се търгува по 1929,43 долара за една тройунция, информира Тrading Еconomics.

В същото време цената на мартенските фючърси за среброто спада с 0,57% до 23,613 долара за унция.

От друга страна днес сутринта доларът поскъпва спрямо йената с 0,25%. Укрепващият долар оказва натиск върху котировките на златото, което го прави по-малко достъпно при покупка в друга валута.

Важен фактор за търговците тази седмица е статистиката за БВП на САЩ, която ще бъде публикувана в четвъртък. Анализаторите предполагат, че икономическият растеж на страната през четвъртото тримесечие на миналата година, според първата оценка, се е забавил до 2,6% на годишна база, след като се е увеличил с 3,2% на тримесечие по-рано.

Американската макростатистика се взема предвид от Федералния резерв на САЩ при вземане на решения относно паричната политика. Това се отразява върху курса на долара, към който цената на златото е чувствително.