Цената на златото в сряда сутринта уверено се покачва, надхвърляйки 1650 долара за тройунция. В същото време на валутния пазар доларът губи позиции спрямо другите основни световни валути в очакване на решенията от заседанието на Федералната резервна система на САЩ.

Според данните от днешната търговия, към 9:45 часа българско време цената на декемврийските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк се повиши с $4,20, или с 0,26%, до $1653,90 за тройунция.

На спот пазара благородният метал се търгува по 1651,63 долара за тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

В същото време цената на декемврийските фючърси за среброто се покачва с 0,03% до 19,672 долара за унция.

Сега доларът е значително по-евтин спрямо други основни световни валути, което при липса на други значими фактори може да помогне на златото да вдигне цената си. Благородният жълт метал, който се търгува в долара, в този случай става по-достъпен за инвеститори, които притежават друга валута.

В сряда сутринта доларовият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест страни - основни търговски партньори на САЩ) спадна с 0,23%, до 111,22 пункта.

Американската валута от своя страна сега е основно повлияна от очакванията за изхода от заседанието на Фед и коментарите и прогнозите, които ще направи неговият шеф Джеръм Пауъл днес следобед. Според CME Group 88% от анализаторите очакват сконтовият процент да се повиши отново с 0,75 процентни пункта, до 3,75-4% годишно, останалите допускат увеличение от 0,5 процентни пункта. В същото време за заседанието на регулатора през декември много експерти прогнозират забавяне на темпа на това увеличение.