Цената на златото в сряда сутринта слабо се повишава. Вниманието на пазарните участници се насочва върху публикуването на протокола от последното заседание на Системата на Федералния резерв на САЩ по-късно днес

Според данните от днешната търговия, към 9:40 часа българско време, цената на декемврийските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се повишава с $1,6, или с 0,09%, до $1741,50 за тройунция.

На спот пазара скъпоценните кюлчета се търгуват по 1743,64 долара за тройунция, информира Тrading Еconomics.

Декемврийските фючърси за среброто в същото време поевтиняват с 0,49% до 20,945 долара за унция.

Пазарите продължават да очакват публикуването на протокола от заседанието на Федералния резерв. В документа регулаторът може да даде повече указания за паричната политика и икономическите прогнози.

Според CME Group 76% от анализаторите прогнозират, че Федералният резерв ще повиши основният лихвен процент през декември до 4,25-4,5% годишно от сегашното ниво от 3,75-4%. Други анализатори допускат по-силен ръст, до 4,5-4,75%.

Златото е чувствително към сигналите от американската централна банка, тъй като те влияят на долара, от който зависят котировките на благородния метал. Строгата парична политика е положителна за долара, което прави златото по-малко достъпно за притежателите на други валути.