Цената на златото спада в понеделник сутринта след растежа в петък. Причината за тази тенденция е високият курс на долара спрямо световните валути, който е близо до върховете от ноември, сочат данните от търговията.

Стойността на априлските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк намалява с 0,2%, или с 3,5 долара, до 1 728,8 долара за тройунция.

Сребърните фючърси за май поевтиняват с 0,79% до 24.915 долара за унция.

Цената на златото леко намалява след растежа в петък с 0,4%, докато като цяло котировките на благородния метал са в диапазона $1720 - $1750 за унция през почти цялата втора половина на март.

Доларът продължава да бъде един от основните фактори за цената на златото. Доларовият индекс (обменният курс на долара спрямо кошница от валути на шест държави - основните търговски партньори на САЩ) нарасна до 92,85 пункта, като показателят е най-висок от ноември миналата година. По-скъпият долар ограничава търсенето на злато, което става по-малко достъпно за инвеститорите, притежаващи друга валута.

Тъй като златото е чувствително към долара, то се влияе и от инфлационните очаквания, както и от нарастващата доходност на американските държавни облигации. Около средата на март доходността на десетгодишните държавни ценни книжа на САЩ се повиши над 1,75%, най-високата от януари 2020 г., по-късно тя леко спадна, консолидирайки се на ниво 1,65%. Но като цяло този фактор задържа златото от ценови растеж.