Цената на златото се покачва в понеделник сутринта на фона на продължаващото нарастване на заболеваемостта от коронавирус в света, сочат данните от днешната търговия.

Стойността на декемврийските фючърси за благородния метал на борсата Comex в Ню Йорк нарасна с 0,35% - или с 6.55 долара, до 1892.75 долара за тройунция.

Декемврийските фючърси за среброто се повишиха с 1,26% до 25,08 долара за унция.

Епидемиологичната ситуация в света продължава да тревожи инвеститорите. В Съединените щати от няколко поредни дни дневното увеличение на случаите надхвърля сто хиляди, в събота броят достига рекордните 185 хиляди новозаразени. От началото на епидемията в САЩ са установени почти 11 милиона случая на коронавирусна инфекция. Ситуацията остава трудна и в редица европейски държави.

Аналитикът от Axi Стивън Инес, чието мнение е цитирано от Ройтерс, отбелязва, че въпреки постепенното икономическо възстановяване, все още има много нерешени проблеми, възникнали от началото на пандемията. Като основен проблем анализаторът посочи създаването на нови работни места.

Друг фактор за повишаването на цената на златото в началото на тази седмица понеделник сутринта е отслабването на долара. Обезценяването на американската валута традиционно подкрепя стойността на жълтия метал - в този случай този надежден актив става по-евтин за притежателите на други валути.