Цената на златото в четвъртък сутрин леко расте, като втори ден се задържа над 1800 долара за тройунция, пазарите очакват важна макро статистика от САЩ.

Данните от днешната търговия показват, че към 8 часа българско време, декемврийската фючърсна цена на златото на нюйоркската борса Comex нараства с $1,25, или 0,07%, до $1808,15 за тройунция, информира агенция Прайм.

На спот пазара жълтите кюлчета се търгуват по1790,6 долара за унция.

Цената на септемврийските фючърси за среброто в същото време се повишава с 0,68% до 20,258 долара за унция.

Котировките на благородния метал се върнаха на ниво над 1800 долара за унция след известен пробив, а цената на златото може да покаже ръст за трета поредна седмица - с 1,5%. И по този начин цената на златото ще се увеличи с общо 6%, или от 1703,6 долара за унция с около 100 долара,.

Златото получи от пазара положителна оценка като по-надежден актив по време на политически катаклизми поради ситуацията между САЩ и Китай. Във вторник и сряда председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети Тайван. В четвъртък китайската армия започна мащабно военно учение с бойни стрелби близо до Тайван.

Сега инвеститорите очакват данни от пазара на труда в САЩ за юли, които могат да повлияят на паричната политика в страната, на курса на долара, а оттам и върху котировките на златото.

Анализаторите смятат, че нивото на безработица се е запазило на ниво 3,6% през юни, а ръстът на броя на заетите в неземеделските сектори на икономиката се оценява на 250 000 след увеличение от 372 000 месец по-рано.