Цената на златото в петък сутринта се вдига, подкрепена от спада на доходността на облигациите на Министерството на финансите на САЩ, (US Treasuries) Данните от търговията показват, че котировките за скъпоценния метал отново надхвърлиха 1 900 долара за унция.

Днес сутринта августовските фючърси на златото поскъпнаха на Нюйоркската фондова борса Comex с 0,31% или с 5,85 долара до 1902,3 долара за тройунция.

Стойността на сребърните фючърси за юли се повиши с 0,68% до 28,223 долара за унция.

Доходността на десетгодишните американски държавни ценни книжа спадна до 1,438% от 1,459%. А в четвъртък лихвата е спаднала с 3,7% на фона на публикуването на данни за потребителските цени в САЩ. Годишната инфлация в страната през май се ускори до максимум от 2008 г. от 5%, докато прогнозата беше за ръст от 4,7%.

"Въпреки по-голямото от очакваното покачване на потребителските цени, държавните облигации бяха под натиск след статистически данни, което подкрепи цената на златото", - цитиран от анализатора на агенция Bloomberg ING Уорън Патерсън.

Анализаторът също така отбеляза, че Федералният резерв на САЩ вероятно ще продължи да се придържа към позицията си относно временния характер на високата инфлация на заседанието си следващата седмица, но "формулировката може да се промени" по време на годишната икономическа конференция в Джаксън Хоул.